Näytelmäkirjailija Aina Bergroth: “Kesäni on hikinen ja työläs”
Bergrothin librettoon perustuva ooppera "Trapped Butterfly" kirjoittaa perinnettä uusiksi, ja se kantaesitetään kolmella kesän festivaalilla.
Täältä löydät Sunklon jäsenten kuulumisia ajankohtaisten aiheiden äärellä, sekä myös muita tekijähaastatteluita esimerkiksi Lea- ja Sylvi-palkintojen tiimoilta.
Yhdistys pyrkii lisäämään näytelmäkirjailijoiden ja käsikirjoittajien näkyvyyttä kulttuurin- ja yhteiskunnan kentillä. Sunklon satavuotista taivalta juhlistaneessa julkaisusarjassa (2021) haastateltiin yhdistyksen jäseniä, ja tekijähaastatteluja päätettiin jatkaa myös juhlavuoden jälkeen.
Tervetuloa kurkistamaan kirjoittajien maailmaan!
Bergrothin librettoon perustuva ooppera "Trapped Butterfly" kirjoittaa perinnettä uusiksi, ja se kantaesitetään kolmella kesän festivaalilla.
Vuosikymmenen hallituksessa istunut Keski-Vähälä on ylpein siitä, että Sunklo on onnistunut pysymään mukana av-alan mullistuksessa ja tarjonnut tukea sopimuksissa.
Pasi Lampela tuo isoja teemoja näyttämölle, mutta kertoo niistä yksittäisten ihmisten kautta, tosissaan, ilman ironiaa.
Misa Palander päätyi käsikirjoittajaksi tehtyään vuosikymmeniä näyttelijän, ohjaajan ja teatterialan opettajan töitä.
Ruotsin ja Suomen välillä työskentelevä käsikirjoittaja ja dokumenttielokuvantekijä Camilla Roos aloittaa lauseen suomeksi ja päättää sen ruotsiksi.
Ikä ja kokemus on tuonut halun välttää turhaa työtä: kirjoitusakti on lyhentynyt ja suunnittelua on enemmän.
Kirsi Reinola on saanut päätökseen työnsä av-alan naisia nostaneessa, palkitussa Action!-hankkeessa, ja hän puuhaa parhaillaan Aalto-yliopistoon uutta dramaturgikoulutusta.
Pipsa Longan näytelmä neljän päivän läheisyys sai ensi-iltansa Viirus-teatterissa Sofia Aminoffin ruotsiksi kääntämänä.
Leea Klemola ja Rosa-Maria Perä olivat kirjoittamassa näytelmää Q-teatteriin, mutta sitten tuli pandemia, joka muutti kaiken.
Kaartinen ei tarjoa helppoja vastauksia sukupolvien ottaessa yhteen, vaan jättää lukijansa pohtimaan perhekoodistoa.
Helmisen viimeisin näytelmä Onnellisinta on olla onnellinen kertoo ITE-taiteilija Elis Sinistön elämästä, mutta teos on paljon muutakin kuin taiteilijaelämäkerta
Netflix-sarjoistaan tunnettu käsikirjoittaja Alex Haridi ei halua tulla muistetuksi miehenä, joka myi käsikirjoittajien oikeudet ikuisiksi ajoiksi.
Räiskyvistä henkilöhahmoistaan ja Ylelle tehdyistä maalaiskomedioistaan tunnetun Heikki Luoman teoksia esitetään tänä kesänä viidessä teatterissa.
Monissa tv-sarjoissa jaksokirjoittajana työskennellyt Ninni Saajola on vittuilun Suomen mestari, joka ei ota asioita kovin vakavasti.
Viime kesänä dramaturgiksi valmistunut Liila Jokelin kritisoi luovan alan vaatimaa kohtuutonta työtahtia.
Veera Tyhtilä lähti mukaan sananvapausjärjestö Suomen PEN:in toimintaan, kun taide ei itsessään tuntunut riittävältä tavalta käsitellä maailman tapahtumia.
Näytelmäkirjailija Otto Sandqvistin teoksessa Magnum on keskiössä kuvallisuus, joka laajenee maisemallisiksi kokonaisuuksiksi.
Näytelmäkirjailija Michael Baran jatkaa juutalaisen historian tuomista osaksi kotimaista näytelmäkirjallisuutta ja teatterin tekemistä.
Kirjailija Taina Latvalalle on luontaista käsitellä vaikeita asioita huumorin keinoin. Kekkosen tyttäreen Latvala on rakentanut hulvattoman identiteettimyllerryksen.
Esiintyjä Markku Haussila uskoo, että katsomoissa ollaan valmiita siihen, että enemmistöt voivat kasvaa vähemmistöjen tarinoiden äärellä.
Juha Jokela kirjoittaa ohjattavakseen kanta-esityksen noin kahden vuoden välein, viimeksi Kansallisteatterissa syyskuussa ensi-iltansa saaneen Dosentit.
Rautsi kertoo Sunklon haastattelussa hetkestä, jolloin sähköpostiin kilahtivat ensimmäiset piirrokset hänen kirjoittamansa Pahanhautaoja-elokuvan hirviöstä.
Käsikirjoittaja Pekko Pesonen käy säännöllisesti helsinkiläisellä ulkopunttisalilla. Harrastus on poikinut elokuvaidean.
Saara Turusen palkitut näytelmät Tavallisuuden aave ja Medusan huone käsittelevät ulkopuolisuutta ja epätasa-arvoa.
Suhonen puhuu Sunklolle suoratoistopalveluiden mullistavasta vaikutuksesta, roolihahmojen tärkeydestä ja siitä, miten katsoja saadaan koukkuun.
Pirkko Saisio puhuu koronan vaikutuksista, cancel-kulttuurista ja kotimaisesta draamasta.