Sylvi-palkinto

 

Mikä on Sylvi-palkinto?

Sylvi-palkinto on Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n vuosittain jakama käsikirjoituspalkinto, joka myönnetään vuoden parhaalle kotimaiselle elokuva- ja sarjakäsikirjoitukselle. Palkittava teos voi olla pitkän näytelmäelokuvan, televisioelokuvan tai sarjan käsikirjoitus, ja se myönnetään käsikirjoittajalle parhaasta käsikirjoituksesta kirjoitetun tekstin perusteella. Palkinnon myötä yhdistys haluaa edistää kotimaisen käsikirjoittamisen näkyvyyttä ja ammattiarvostusta. 

Sylvi-palkinnon finalistit julkistetaan kuluvan syksyn aikana. Finalistit päättää vuosittain vaihtuva esiraati. TV-Sylvin esiraati koostuu neljästä ja Elokuva-Sylvin esiraati kolmesta asiantuntijajäsenestä. Lopullisen valinnan tekee diktaattori, jonka roolissa nähdään myös vuosittain vaihtuva taidealan vaikuttaja.

Vuonna 2021 Sylvi-palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa sekä parhaasta elokuva- että sarjakäsikirjoituksesta. Jatkossa molemmille on omat kategoriansa: Elokuva- ja TV-Sylvi. Päätöksellä yhdistys haluaa tuoda näkyvyyttä kotimaisella sarjakäsikirjoittamiselle, joka on ollut viime vuosina kovassa nosteessa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Sylvi-palkinto Lea-palkinnon sisarpalkinto ja sitä on jaettu vuodesta 2011. Palkinto on nimetty ensimmäisen suomalaisen pitkän näytelmäelokuvan Sylvin (1913) mukaan. Molempien palkintojen rahallinen arvo on 2500 euroa ja ne rahoitetaan Kopioston tekijänoikeuskorvauksista.

 

Kuka voi asettua ehdokkaaksi?

Palkinnon ehdokkaiksi voivat osallistua kaikki kuluvana vuonna ensi-iltansa saavat kotimaisen elokuvan tai sarjan käsikirjoitukset. Huomioitavaa kuitenkin on, että jos sarjalla on useampi käsikirjoittaja, tulee kaikilta kirjoittajilta olla suostumus ehdokkuuteen sekä tiedot, miten mahdollinen voittosumma jaetaan työryhmän kesken. 

Kilpailuun voi osallistua vain alkuperäiskäsikirjoituksella eli dramatisoinnilla ei voi osallistua ehdokkaaksi. Lea-palkinnosta poiketen Sylvi-kilpailuun osallistutaan saman vuonna ensi-iltansa saaneilla/saavilla teoksilla. Tyypillisesti palkintoehdokashaku alkaa toukokuun puolivälissä jatkuen kesäkuun puoliväliin.  Hausta tiedotetaan Lea-haun tapaan Sunklon nettisivuilla ja sosiaalisen median kanavissa.

Daniela Hakulinen vastaanottamassa Elokuva-Sylvi-palkintoa Lea- ja Sylvi-gaalassa 2022. Kuva: Leena Koskela