Sopimuspohjat

Huom! Sopimukset on tarkoitettu ainoastaan liiton jäsenten käyttöön, eli niitä ei tule luovuttaa ulkopuolisille.

 

Näytelmät ja näytelmäkirjailijat

 

Sunklo valvoo noin 6000 tekstin esitysoikeuksia. Tekstisi voit antaa liiton valvottavaksi ja esille Näytelmät.fi-palveluun täyttämällä Valvonta- ja hallinnointisopimuksen.

 

Tällä sopimuksella tekijä valtuuttaa Sunklon valvomaan ja hallinnoimaan näytelmäteoksensa oikeuksia, toimittamaan ja välittämään teosta teattereille, ja hoitamaan sen esitysoikeuskorvauksien laskuttamisen ja tilittämisen. Sopimuksen voi täyttää sähköisesti tai käsin.

 

Lisätietoa Näytelmät.fi-palvelusta ja Sunklon esityssopimuksista: www.naytelmat.fi.

***

Suomen Teatterit ry:n kanssa sovitut minimi esityskorvausmaksut ammattiteattereille. 

 

HUOM! Uudet neuvottelut ovat edelleen käynnissä. Nykyiset minimimaksut on sovittu yli kymmenen vuotta sitten, minkä takia on syytä huomioida maksuissa yleinen hintatason ja indeksin nousu. Ole tarvittaessa yhteydessä liittoon minimikorvausten nykytasosta.

 

Suomen Teatterit ry:n esityskohtaiset minimimaksut 2012 (pdf)

Tariffer i rekommendationerna mellan Finlands Teatrar rf 2012 (pdf)

Teatterisopimuksen soveltamisohje 2012 (pdf)

Tillämpningsregler för teateravtalet 2012 (pdf)

***

Sopimuspohja tilausteksteille:

 

Näytelmän kirjoittamista koskeva tilaussopimus – tulossa

Beställningsavtal gällande pjässkrivande – kommande

***

Av-teokset ja käsikirjoittajat

 

Sopimukset Yleisradion kanssa

 

Sunklon ja Yleisradion välillä on voimassa niin sanottu Näytelmäkirjailijat-sopimus, joka määrittelee muun muassa käsikirjoittamisen minimipalkkiot televisiolle ja radiolle:

 

Näytelmäkirjailijat -sopimus Yleisradion kanssa (2020 – 2022)

Radio- ja televisiopalkkiot (1.6.2023 alkaen)

Yleisradion ja Sunklo ry:n välisen neuvottelutuloksen pöytäkirja

 

Sopimus ammattiyhdistysjäsenmaksun perinnästä Yleisradion kanssa (ks. yllä oleva sopimus 16§). Lomakkeen voi palauttaa täytettynä ja allekirjoitettuna liittoon.

 

sekä arkistokäyttöä koskeva Yle-arkistosopimus (2016).

Mikä Yle-arkistosopimus?

 

Sunklo tilittää käsikirjoittajille tekijänoikeuskorvauksia Yle Areenassa esillä olleista yli viisi vuotta vanhoista töistä.

 

Liitto on neuvotellut lähes perustamisestaan lähtien sopimuksia minimikorvauksista, jotka on maksettava näytelmäkirjallisuuden käytöstä Yleisradiossa, ensin radioteatterissa ja myöhemmin televisiossa. Yleisradion toiveena on ollut jo vuosien ajan avata arkistojaan laajempaan käyttöön, mutta vuosien mittaan neuvotellut uusintakorvaukset ovat olleet sille liian suuria. Jotta arkistoja saatiin avattua, mutta käsikirjoittajat saisivat silti mahdollisimman hyvät korvaukset töidensä käytöstä, Yle on neuvotellut liittojen kanssa erillisen sopimuksen sen omien tuotantojen julkaisemisesta Yle Areenassa. Sopimus astui voimaan vuonna 2017.

 

Solmitun sopimuksen perusteella Ylellä on oikeus laittaa Yle Areenaan 6 kuukauden tai vuoden pituisiksi esitysjaksoiksi esille rajoitettu määrä ohjelmia. Sunklo on sitoutunut hoitamaan tilitykset käsikirjoittajille Ylen puolesta.

 

Yle raportoi Sunklolle kuukausittain esillä olleet ohjelmat ja niiden käsikirjoittajat, dramatisoijat ja sovittajat. Sunklo maksaa korvaukset näiden Ylen kreditointien perusteella. Jos kyseessä on romaani tai muu kirjallinen teos, joka on dramatisoitu, alkuperäisteoksen kirjailijan palkkion maksaa Sanasto. Ohjaajien palkkiot maksaa Kopiosto (Temen tekemän sopimuksen perusteella) ja näyttelijöiden Filmex.

 

Sunklon hallitus on päättänyt jakaa Sunklolla tilitettävänä olevan rahasumman niin, että 90 % summasta tilitetään televisio-ohjelmille ja 10 % radio-ohjelmille. Tämä perustuu televisio-ohjelmien suurempaan määrään Areenassa sekä televisio-ohjelmien suurempiin alkuperäispalkkioihin. Minuuttihinta lasketaan niin, että kaikki esillä olleet minuutit lasketaan yhteen ja jaetaan sillä kokonaiskorvauksen määrä. Palkkiolaskemassa ei siis oteta huomioon ohjelman ikää tai alkuperäisen korvauksen suuruutta.

 

Tilitykset lasketaan niin, että alkuperäiskäsikirjoituksesta maksetaan 100 % palkkio, dramatisoinnista 60 % palkkio ja sovituksesta 20 % palkkio. Sunklo ottaa palkkioista 12 % kulupidätyksen toimistomaksuna. Vuonna 2017 Areenassa esillä olleista töistä tilitettiin korvauksia yhteensä yli 240 000 euroa 119 kirjoittajalle. Ilman keskitettyä sopimusta tämä ei olisi ollut mahdollista. Sunklo on ylpeä siitä, että se voi edustaa käsikirjoittajia ja valvoa tekijänoikeuksia näin suuren tekijäjoukon osalta.

 

Jos vanhoja töitäsi on ollut tarjolla Yle Areenassa vuosina 2017 tai 2018 niin varmista, että Sunklon toimistolla on ajantasaiset yhteys- ja maksutietosi sekä verokorttisi.

***

Televisio (independent-tuotantoyhtiöt)

 

Apua TV-käsikirjoitussopimuksen tekemiseen:

 

Sopimus -checklista (pdf)

Avtals – checklista (pdf)

Käsikirjoitussopimus (word)

Manuskriptavtal gällande tv-fiktion (word)

***

Elokuva

 

Apua elokuvakäsikirjoitussopimuksen tekemiseen:

 

Ohjeet käsikirjoitussopimukseen laatimiseen (pdf)

Optiosopimus (word)

Optionsavtal (word)

***

Krediittiohjeistus:

 

HUOM! Uutta kreditointiohjeistusta valmistellaan paraikaa.

 

Käsikirjoituskrediitit – Ohjeistus elokuva- ja tv-alalle 2020

Manuscreditering – Anvisningar för film- och tv-branschen 2020

 

Tietoa krediiteistä: 5.11.2020 järjestetyn käsikirjoituskrediittistriimauksen kalvot.

 

Federation of Screenwriters in Europen tekemä kreditointiohjeistus tv-sarjasopimuksiin.

 

Huomioithan, että kreditointiohjeistuksissa saattaa ilmetä eroja eri maiden välillä.