Sunklo ry tiedottaa näytelmäkirjailijoille ja käsikirjoittajille suunnatuista apurahoista kuukausittain ilmestyvässä jäsenkirjeessä. Lisäksi Käsikirjoittajien kilta kokoaa “Käsikirjoittajan vuosikelloa”, josta löytyy käsikirjoittajalle suunnatut apurahahaut, tapahtumat ja muuta ammattiin liittyvää toimintaa.
Apurahahaut koostuvat tiettynä aikana haettavista apurahoista sekä jatkuvista hauista. Tälle sivustolle olemme koonneet listauksen jatkuvista apurahahauista sekä vakiintuneista, vuosittain toistuvista apurahahauista.
Tilaathan Sunklo ry:n jäsenkirjeen, jotta saat ajankohtaisimmat tiedot meneillä olevista apurahahauista.
Jatkuvat haut
Kattava listaus tarjolla olevista apurahoista löytyy Tiede ja tutkimus -tietokannasta (ent. Aurora-tietokanta). Mene kohtaan “Rahoitushaut”. Aseta hakuehdoiksi esim. “kirjallisuus” tai “elokuva”. Kannattaa kokeilla useampaa hakusanaa, sillä tietokannan haku on “vähän jähmeä”.
Tutustu Teatterin tiedotuskeskuksen Apurahavahti-palveluun. TINFO:n Apurahavahdista löytyy esittävien taiteiden apurahahakuja. Lista ei ole täydellinen, mutta auttaa löytämään myös jatkuvasti avoinna olevia hakuja. Voit myös tilata Apurahavahdin uusista hauista ilmoituksen suoraan omaan sähköpostiisi.
AVEK:n tuet dokumentti- ja lyhytelokuvien ja lyhyiden animaatioelokuvien sekä mediataideteosten tuotantoon, alan kansainvälistymiseen, audiovisuaalisen alan ammattilaisten täydennyskoulutukseen ja alan tapahtumien ja festivaalien järjestämiseen.
Jane ja Aatos Erkon rahaston tuet taide- ja kulttuurihankkeisiin.
Svenska Kulturfondens Stipendier som infaller i november eller har fri ansökningstid.
Seuraa myös paikallisia kulttuurin ja taiteen apurahahakuja. Monesti paikallisissa, esimerkiksi kunnan ylläpitämissä hauissa halutaan rahoittaa paikallisesti hyödyttäviä teoksia ja projekteja.
Helsingin kaupungin taide- ja kulttuuriavustukset. Lue lisää täältä.
Vuosittaiset haut
Monilla vuosittaisilla hauilla on vakiintunut ajankohta vuodesta, jolloin apurahaa voi hakea. Apurahahakuja kannattaa seurata aktiivisesti aina etenkin vuoden alusta ja alkusyksystä.
Taiteen edistämiskeskuksen kirjastoapuraha- ja kirjastoavustushaku tammikuussa. Kirjastoapurahaa voivat hakea kirjailijat, jotka kirjoittavat mm. näytelmiä ja esityskäsikirjoituksia. Kirjastoavustukset on suunnattu iäkkäille tai sairastuneille/työkyvyttömille kirjailijoille ja kääntäjille, joilla on taloudellisesti tiukkaa. Lue lisää täältä.
Suomen elokuvasäätiön käsikirjoitusapurahahaut dolumentti- ja fiktioelokuville sekä fiktiosarjoille neljä kertaa vuodessa. Lue lisää täältä.
Suomen Kulttuurirahaston keskus- ja maakuntarahastojen apurahahaut tammi-, maalis-, elo- ja lokakuussa. Tsekkaa myös muut Kulttuurirahaston haut. Lue lisää täältä.
Alfred Kordelinin säätiön kulttuuriapurahahaku elokuussa. Lue lisää täältä.
Koneen Säätiön apurahahaku syyskuussa. Lue lisää täältä.
Taiteen edistämiskeskuksen ylimääräisten taiteilijaeläkkeiden haku syyskuussa ja kohdeapurahahaku lokakuussa. Lue lisää täältä.
Kulturfondenin (Novemberansökan) yleinen apurahahakuaika marraskuussa. Muutamia hakuja myös lokakuussa sekä vuoden ympäri. Lue lisää täältä.
Alla jatkuvasti täydentyvä lista suomalaisista ja ulkomaisista taiteilijaresidensseistä. Kaikki paikat vastaanottavat kirjailijoita.
Huomiothan myös, että Sunklo ry järjestää vuosittain keväällä työhuonehaun Villa Kiveen, josta tiedotetaan jäsenten uutiskirjeessä sekä Sunko ry:n sosiaalisen median kanavissa. Sunklo ry:n jäsenet voivat hakea työhuonetta itselleen vuodeksi kerrallaan. Työhuoneen vuokra kustantaa 120€/kk. Työhuoneen vuokralaisen valinnasta päättää yhdistyksen hallitus.
Suomen Taiteilijaseuran ateljeesäätiön sivuille on koottu runsas lista erilaisia residenssejä ja työtiloja, joista alle on poimittu kirjailijoille soveltuvat suomalaiset residenssit. Sivuilta löydät myös muun muassa tällä hetkellä haettavana olevat paikat: ateljeesäätiö.
Vierasateljeita Suomessa suomalaisille ja/tai ulkomaisille taiteilijoille:
Eckerö Post & Tullhus Gästbostad, Eckerö Ahvenanmaa
Eläintarhan huvila 14, Helsinki
Kemijärven taiteilijaresidenssi, Kemijärvi
Majaojan säätiön residenssi, Helsinki
Saaren kartanon residenssi, Mynämäki
Stockforsin kirjailijaresidenssi, Pyhtää
Taidekeskus Salmela, Mäntyharju
Kansainvälisiä vierasateljeita suomalaistaiteilijoille:
Benin
Italia
Mazzano (Väinö Tannerin säätiö)
Ranska
Hôtel Chevillon (Svenska Kulturfonden)
Muutamia kansainvälisiä residenssiohjelmia:
Alankomaat
Residency for Writers, Amsterdam
Brasilia
Espanja
Intia
Italia
The Liguria Study Center, Fondazione Bogliasco
Kreikka
The International Writers’ and Translators’ Centre, Rodos
Latvia
International Writers’ and Translators’ House, Ventspils
Ranska
Ruotsi
Baltic Centre for Writers and Translators, Visby (Gotlanti)
Saksa
Akademie Schloss Solitude, Stuttgart
Berliner Künstlerprogramm, Berliini
Tsekki
Viro
Writers’ and Translators’ House, Käsmu
Yhdysvallat
The Anderson Center, Red Wing (Minnesota)
Atlantic Center for the Arts, New Smyrna Beach (Florida)
Djerassi Resident Artists Program, Woodside (Kalifornia)
The Edward F. Albee Foundation, Montauk (New Yorkin osavaltio)
Headlands Center for the Arts’, Sausalito (Kalifornia)
Hedgebook (vain naisille), Langley (Washington)
Ledig House, Omi (New Yorkin osavaltio)
Stonehouse, Miramonte (Kalifornia)
The Watermill Center, Southampton (New Yorkin osavaltio)
Lisää residenssejä löytyy alla olevista linkeistä. NIFCAN sivuilla listataan pohjoismaisia taiteilijaresidenssejä. Res Artis, Transartis ja Alliance of Artists Communities ovat taiteilijaverkostoja ja kattavia tietopankkeja, joista löytyy paljon tietoa ja linkkejä. Kanadan kirjailijaliiton sivuilla on lista kansainvälisistä residensseistä kirjailijoille ja kääntäjille: