Vuoden käsikirjoittaja -palkinto jaettiin Avate ry:n vuosijuhlissa

Vasemmalta oikealle Juho Kuosmanen, Daniela Hakulinen ja Emma Kilpimaa (Kuva: Arman Zafari)

Vuoden elokuva- ja tv-näyttelijöiden palkinnot, Vuoden käsikirjoittaja -palkinto ja Vuoden elokuvaohjaaja -palkinto jaettiin Avate Audiovisuaalisen alan tekijät ry:n vuosijuhlissa Villa Kivessä sunnuntaina 27.11.2022. 

Avate ry:n jäsenjärjestöjen Suomen elokuvaohjaajaliitto SELO ry:n, Näyttelijäliitto – Skådespelarförbundet ry:n ja Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n (Sunklo ry) jäsenet ovat äänestäneet palkintojen voittajista. 

 

Vuoden käsikirjoittaja -palkinto meni Daniela Hakuliselle ja Ilona Ahdille

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry jakoi ensimmäistä kertaa Vuoden käsikirjoittaja -palkinnon. Yhdistyksen jäsenet äänestivät voittajaksi elokuvan Tytöt tytöt tytöt käsikirjoittajat Daniela Hakulisen ja Ilona Ahdin. Jäsenten perusteluissa kiiteltiin aidosta ja lajityyppiä uudistavasta nuortenelokuvasta sekä kokonaisista ja samastuttavista henkilöhahmoista. 

“Tytöt tytöt tytöt on ansiokas ja poikkeuksellisen palkittu teos, mutta käsikirjoittajat tulee palkita myös heidän pitkäjänteisen, periksiantamattoman ja erityisen onnistuneen yhteistyönsä kunniaksi – työn, jossa kahden kirjoittajan oma ääni sulautuu joksikin aivan uudeksi keskinäisen kunnioituksen, arvostuksen ja jakamisen myötä.”

“Elokuvan henkilöhahmot ovat kokonaisia ja samaistuttavia. Elokuvan juoni kantaa ehdottomasti läpi elokuvan, vaikka ja juurikin siksi, ettei tytöille ei tässä elokuvassa tapahdu mitään hirveyksiä. Tarina kosketti syvästi juuri näiden monitahoisten henkilöhahmojen vuoksi. Toivon, että olisin nähnyt tämän elokuvan, kun itse olin teini-ikäinen, mutta olen onnellinen että näin sen nyt.”

“Vaikealle kohderyhmälle löydetty nuoriin resonoiva ääni, johon yleisöt ovat pystyneet samastumaan iästään riippumatta globaalisti. Poikkeuksellinen saavutus. Myös siinä havahtumisessa, että tosiaan, vuosikymmenien katsojakokemuksenkin jälkeen tämä todella oli ensimmäinen elokuva, jossa nuoret tytöt ovat pääosassa subjekteina, ilman että aikuiset miehet haluavat heille jatkuvasti pahaa.”

“Ahti ja Hakulinen ovat kirjoittaneet vuoden kansainvälisesti menestyneimmän elokuvan. Tytöt Tytöt Tytöt teki historiaa olemalla ensimmäinen Sundancen elokuvajuhlien kilpasarjaan valittu suomalainen pitkä elokuva ja vieläpä voittamalla sarjan yleisöpalkinnon. Lisäksi Ahti ja Hakulinen ovat puhuneet avoimesti mediassa elokuvan syntyvaiheista ja kertoneet sen rahoitusvaikeuksista lisäten näin tietoisuutta käsikirjoittajan työn sisällöstä ja haasteista.”

 

“Kiitos kollegat, on ihanaa saada tunnustus juuri teiltä. Tytöt tytöt tytöt on yhteinen esikoisemme, se on paitsi hyvin henkilökohtainen elokuva, myös rakkaudentunnustus tyttöydelle. Kirjoitimme käsikirjoitusta kahdeksan vuotta, sinä aikana kasvoimme tähän ammattiin ja löysimme yhteisen äänemme. Kiitos, että olette kuulleet sen”, Hakulinen ja Ahti kertovat.


Avate ry:n vuosijuhlissa Suomen elokuvaohjaajat ry palkitsi Vuoden elokuvaohjaajaksi Juho Kuosmasen ja Näyttelijäliitto palkitsi Vuoden elokuvanäyttelijäksi Emma Kilpimaan ja Vuoden televisionäyttelijäksi Pirjo Longan.


Sunklo onnittelee kaikkia voittajia kollegatunnustuksesta!Tapahtuman kuvapankki löytyy täältä. Kuvaaja Arman Zafari

Avate Audiovisuaalisen alan tekijöiden ry on Näyttelijäliiton, Suomen elokuvaohjaajaliitto SELOn sekä Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n (SUNKLO) yhteinen kattojärjestö, joka valvoo jäsenjärjestöjensä jäsenten ammatillisia, tekijänoikeudellisia, taloudellisia ja taiteellisia etuja.