Vuoden 2021 Sylvi-palkintojen finalistiehdokkaat julkistettu
Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry myöntää Sylvi-palkinnon parhaalle kotimaiselle tv- ja elokuvakäsikirjoitukselle. Vuonna 2020 ja 2021 ensi-iltansa saaneista elokuvista ja tv-sarjoista on valittu kustakin kolme finalistia.
Vuoden 2021 TV-Sylvi-palkintofinalistit ovat:
Anna Brotkin – Aikuiset
Juha Lehtola ja Tiina Lymi – Sisäilmaa
Aino ja Anna Lappalainen – Pala sydämestä
Kunniamaininnat:
Miira Karhula ja työryhmä – Aallonmurtaja
Jemina Jokisalo – Makkari
Vuoden 2021 Elokuva-Sylvi-palkintofinalistit ovat:
Eeva Putro – Tove
Pekko Pesonen – Peruna
Jenni Toivoniemi – Seurapeli
Sylvi-finalistit on valinnut kaksi raatia. Tv-Sylvi-finalistit ovat valinneet YLE Teeman vastaava tuottaja Marika Kecskeméti, elokuvaohjauksen professori Saara Saarela, näyttelijä ja käsikirjoittaja Frans Åkerberg sekä KAVI:n erikoistutkija ja ohjelmistonsuunnittelija Antti Alanen. Elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Saara Cantell, Helsingin Sanomien toimittaja Tuomas Kaseva ja käsikirjoittaja Jukka Asikainen ovat valinneet Elokuva-Sylvi-finalistit.
Vuoden 2021 Sylvi-palkintojen voittajat julistetaan perjantaina 19.11. Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n 100-vuotisjuhlaseminaarin yhteydessä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasalissa.
Tv-Sylvin voittajan valitsee käsikirjoittaja Neil Hardwick ja Elokuva-Sylvin käsikirjoittaja Esko Salervo finalistien joukosta. Molempien palkintojen suuruus on 2500 euroa. Sylvi-kilpailuun osallistui 13 kotimaista ensi-iltansa saanutta tv-sarjaa ja kymmenen elokuvaa.
Finalistiteoksissa oivaltavia kiteytyksiä ajasta ja omaperäistä dialogia
TV-sarjat
Raati oli vaikuttunut sarjamuodon erittäin kovasta tasosta. Raatilaisille oli ilo ja kunnia saada lukea loistavaa ja kansainvälisestikin kiinnostavaa sisältöä.
Aikuiset on tarkkoja ja tosia havaintoja ympäröivästä ajasta ja yhteiskunnasta. Anna Brotkin dramatisoi taitavasti tätä aikaa ja nuoria aikuisia, jotka etsivät paikkaansa. Konsepti ei ehkä ole uusi, mutta tilanteet joihin käsikirjoittaja rakastuttavat henkilönsä asettaa, ovat niin herkullisia ja dialogi ja ilmiöt niin tässä ajassa kiinni, että ei voi kuin ihastella sitä tarkkuutta, millä tämä kokonaisuus on luotu. Aikuiset on näennäisen kepeä, mutta käsittelee isoja asioita – kuten hyvän komedian kuuluu. Aikuisten erikoisuus on pistävän tarkka itseironia. Siitä on luettavissa itselle ja omalle kuplalle nauramisen taito. Teksti kasvaa kepeästä komediasta paljon isommaksi tarinaksi ja yhteiskunnalliseksi ajankuvaukseksi, kuin aluksi luulisi.
Aino ja Anna Lappalaisen Pala sydämestä oli käsikirjoitus, jonka lukeminen aidosti kosketti ja herätti isoja tunteita. Lasten ja perheiden hätä on aihe, jota ei ole paljon sarjamuodossa käsitelty ja siksi se tuntui uudelta ja siksi erittäin tärkeältä nostaa esiin. Henkilöt ovat moniulotteisia ja kiinnostavia, ei itsestään selviä. Juoni ja henkilöt ovat tarkkaan kirjoitettu ja tarina etenee vääjäämättömästi. Tuntuu siltä, että taustatyö on tehty hyvin ja tiedetään mistä kirjoitetaan. Teksti tuottaa katsojalleen hyvän draaman lisäksi uutta tietoa, tässä tapauksessa lasten suojelun nykytilasta.
Tiina Lymin ja Juha Lehtolan Sisäilmaa on omaperäinen, täysin oman maailmansa luova käsikirjoitus, jonka rytmi hengästyttää. Todellisuuden ilmiöistä on osattu dramatisoida huikea yhteiskunnallinen satiiri, jonka henkilöt ovat tosia, kipeitä, traagisia, mutta samaan aikaan aivan älyttömän hauskoja kaikkine inhimillisine piirteineen, maneereineen ja virheineen. Hyvä satiiri saa katsojassa aikaan ahaa-elämyksiä. Miten onkaan onnistuttu siinä, että itkettää ja naurattaa samaan aikaan, ja että jokainen henkilö on samalla inhimillinen ja tosi, että karikatyyri. Tämän tason absurdia satiiria ja mustaa komediaa tarvitsemme lisää.
Elokuvat
Pekko Pesosen käsikirjoitus Peruna on jotakin, josta voi huoletta todeta: tätä en osannut odottaa! Käsikirjoituksen energianlähteenä on keskiajan, start-up-hypen ja perunantuotannon törmäyttäminen, mikä synnyttää ennen kaikkea oivaltavaa ja hykerryttävää mutta parhaimmillaan myös kulttuuritietoista ja aikamme rakenteita kritisoivaa dialogia. Kuten elokuvan päähenkilö Untamo voisi todeta, kreaaminen boksin ulkopuolella on tuottanut rohkeaa kontenttia.
Jenni Toivoniemen Seurapeli on lämminhenkinen, ajassamme osuvasti kiinni oleva ja lajityypissään ehyt. Taitava käsikirjoitus ihastuttaa uskottavilla henkilöhahmoillaan ja harvinaisen todentuntuisella dialogillaan. Erityisen ansiokasta on käsikirjoittajan kyky luoda tasavertainen useamman päähenkilön joukko. Seurapelin henkilöt ovat kaikki ilahduttavan moniulotteisia; kukaan heistä ei jää vain yhden piirteen tai teeman varaan rakennetuksi.
Eeva Putron käsikirjoitus Tove on hienoviritteinen henkilökuva kehittyvästä taiteilijasta, oman maailmansa löytävästä nuoresta naisesta. Elokuvan tarkka rajaus rakentaa tunnelmaltaan ja tapahtumiltaan tiiviin kokonaisuuden, jossa tasapaino eri kerronnan elementtien välillä säilyy tarinan päätökseen asti. Käsikirjoituksessa on erityistä ja hienoa ilmavuutta – tilaa elokuvalle ja sen herkkyydellä kirjoitetulle päähenkilölle.
Kunniamaininnat
Miira Karhulan (pääkäsikirjoittaja), Risto Karhulan, Johanna Hartikaisen ja Aleksi Aro-Heinilän Aallonmurtajat on rikoselokuvan korkeaa laatua, kahden rikollissuvun saaga ja murhenäytelmä. Sarjassa esiin maalataan rikoksen houkutus, lumous ja gloria, joka voi hetkessä kadota kokonaan. Rikos säteilee tuhoa kaikkiin läheisiinsä. Kaikki on vaakalaudalla. Näitä käsiä ei voi milloinkaan pestä puhtaaksi verestä. Sarjan kolmannen tuotantokauden käsikirjoitus on niitä rikostarinoita, joissa on Macbethin heimolaisuutta. Sarja jätti raatilaisiin voimakkaan jälkivaikutuksen selkäytimeen lukemisen jälkeen.
Jemina Jokisalon Makkari ansaitsee tulla mainituksi tässä yhteydessä raikkaan konseptin ja äärimmäisen hyvin rytmitetyn, hauskan, nasevan ja nopean dialoginsa takia. Näimme siinä korona-ajan neljän seinän sisäistä tematiikkaa, johon katsojat osaavat ehkä nyt suhtautua ja samaistua paremmin, kuin koskaan ennen. Puhdas, railakas, mutta samalla (varmastikin) todellisiin parisuhdehavaintoihin pohjautuva komedia nousi edukseen vakavien rikosdraamojen joukosta.
***
Käsikirjoittajien esittelyt:
Anna Brotkin (s. 1987) on helsinkiläinen käsikirjoittaja. Brotkinin luoma Aikuiset on sekä yleisön että kriitikoiden ylistämä komediasarja parikymppisistä kalliolaisista. Lisäksi hän on ollut käsikirjoittamassa lukuisia komediasarjoja kuten Rehtori ja Jättekiva. Teoksissaan hän on kiinnostunut naurun suunnasta, utopioista ja lempeästä, itseironisesta komediasta. Brotkin on valmistunut elokuva- ja tv-käsikirjoittajaksi Aalto-yliopistosta vuonna 2016. Aikuiset-sarja oli Kultainen Venla -ehdokkaana Vuoden komediasarjaksi vuonna 2019.
Aino Lappalainen on elokuva- ja tv-käsikirjoittaja, jonka käsikirjoitustöihin kuuluu tv-draaman lisäksi tv-komediaa, lyhytelokuvia, audiodraamaa ja proosaa. Hän on koulutukseltaan elokuvataiteen maisteri Aalto-yliopistosta ja valtiotieteiden maisteri Helsingin yliopistosta. Aino Lappalaisen yhteistyössä kirjoittama Pala sydämestä -sarja on ollut aiemmin ehdokkaana fiktiosarjan kategoriassa mm. Prix Italia ja Prix Europa -kilpailuissa sekä Monte-Carlon tv-festivaalin kilpasarjassa.
Anna Lappalainen on helsinkiläinen elokuva- ja tv-käsikirjoittaja ja dramaturgi. Käsikirjoituksissaan hän on kiinnostunut yhteiskunnallisista aiheista, myyteistä ja vallan teemoista. Anna Lappalainen on kirjoittanut tv-sarjadraamaa, lyhytelokuvia sekä radiodraamaa. Pala sydämestä on Anna Lappalaisen ensimmäinen pitkä draamakäsikirjoitus toisena pääkäsikirjoittajana, ja se on palkittu mm. Monte-Carlon tv-festivaalilla 2021 juryn erityispalkinnolla.
Juha Lehtola on helsinkiläinen käsikirjoittaja-ohjaaja, joka ohjannut kaksi kokoillan elokuvaa, käsikirjoittanut kolme kokoillan elokuvaa ja kahdeksan televisioelokuvaa. Hänet on palkittu muun muassa neljällä Venla-palkinnolla, Nuori Suomi-, Kritiikin kannukset- ja Prix Italia- palkinnoilla. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajan Lehtola on opettanut lähes yhtäjaksoisesti dramaturgiaa ja ohjaamista Teatterikorkeakoulussa ja Aalto-yliopistossa.
Tiina Lymi (s. 1971) on helsinkiläinen käsikirjoittaja, ohjaaja, näyttelijä ja kirjailija. Lymi on muun muassa käsikirjoittanut sarjan Kohtuuttomuuksia (2016), joka on voittanut Kultainen Venla –palkinnon. Viime aikoina Lymi on muun muassa ohjannut elokuvat Äkkilähtö (2016), Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja (2018) ja Myrskyluodon Maija (tekeillä), joita hän on ollut myös käsikirjoittamassa.
Pekko Pesonen (s. 1976) on käsikirjoittanut elokuvat Peruna, Jättiläinen, Napapiirin sankarit 1-3, Tyttö sinä olet tähti, Onnenonkija sekä Lapsia ja aikuisia. Hän on voittanut kaksi parhaan käsikirjoituksen Jussi-palkintoa ja yhden Venlan. Pesonen on kirjoittanut myös minisarjoja ja lyhytelokuvia sekä toiminut dramaturgina useissa elokuvissa. Hänet on nimitetty taiteilijaprofessoriksi 2016-2021.
Eeva Putro on helsinkiläinen näyttelijä ja käsikirjoittaja, joka valmistui Pietarin Valtiollisesta Teatteritaiteen akatemiasta 2008 elokuva- ja draamateatterinäyttelijäksi ja Tampereen Ammattikorkeakoulusta 2019 käsikirjoittajaksi. Hän puhuu sujuvasti Suomea, Ruotsia, Englantia ja Venäjää. Monikielisyys, alakulttuurit ja epätavalliset naisroolit saavat hänet syttymään näyttelijänä ja kirjoittajana. Putrolle on tärkeää tuoda esiin marginaaliin painettujen ääni ja tutkia ihmisyyttä vähäpätöisen näkökulmasta.
Käsikirjoittaja ja ohjaaja Jenni Toivoniemen (s. 1978) ensimmäinen pitkä ohjaustyö Seurapeli saa kansainvälisen ensi-iltansa Göteborgin elokuvafestivaaleilla tammikuussa 2020. Toivoniemi on ohjannut useita lyhytelokuvia, mm. palkitun yhteispohjoismaisen lyhytelokuvan Komitea (2016) yhdessä Gunhild Engerin kanssa. Lisäksi hän on kirjoittanut näytelmiä ja kuunnelman, sekä pitkän elokuvan Korso (2014) yhdessä Kirsikka Saaren kanssa. Heidän yhdessä kirjoittamansa lastenelokuva Sihja ja komediasarja Paras vuosi ikinä saavat ensi-iltansa vuonna 2020. (lähde: www.tuffifilms.com)
***
Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry on vuodesta 1921 toiminut, kirjailijoiden itsensä perustama alan ammattilaisten ammatti- ja etujärjestö. Yhdistyksessä on noin 570 jäsentä, jotka kirjoittavat näytelmiä sekä elokuva-, tv-, kuunnelma- ja multimediakäsikirjoituksia. Jäsenistöön kuuluu suomen- ja ruotsinkielisiä kirjailijoita.
Sylvi-palkintoa on jaettu vuodesta 1985 alkaen. Palkinto myönnetään vain tekstin, ei elokuvan tai tv-sarjan perusteella. Sen ovat voittaneet lukuisat suomalaiset eturivin käsikirjoittajat. Sylvi palkinto jaetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös parhaalle tv-käsikirjoitukselle.