Elokuvakäsikirjoittamisen seminaari 23.10.

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat ry, Aalto-yliopisto ja Oodi järjestävät yhteistyössä lauantaina 23.10. klo 11.00-15.00 seminaarin aiheesta elokuvakäsikirjoittamisen historia. 

 

Seminaarissa kuullaan puheenvuoroja tutkijoilta, asiantuntijoilta ja tekijöiltäSeminaarissa julkistetaan myös tv- ja elokuva-Sylvien finalistiehdokkaat. Seminaari on osa Suomen käsikirjoittajat 100 -teemasarjaa, ja se järjestetään Kino Reginassa (Töölönlahdenkatu 4). 

 

Seminaarin ensimmäisellä puoliskolla kuulemme kolme asiantutijaesitelmää, jotka avaavat merkittäviä tekijöitä ja teoksia elokuvakäsikirjoittamisen historiassa. Esitelmien jälkeen on varattu aikaa kysymyksille ja keskustelulle. 

 

Tauon jälkeen ohjelma jatkuu Sylvi-finalistien paljastuksella. Sylvi palkinto jaetaan viime vuoden parhaalle tv- ja elokuvakäsikirjoitukselle. Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat ry on jakanut vuodesta 1985 lähtien Sylvin näytelmäpalkinto Lean sisarpalkintona. Sylvi-palkinto on jaettu viimeksi vuonna 2015, jolloin sen sai Karoliina Lindgren elokuvakäsikirjoituksesta Armi elää! Nyt palkinto jaetaan ensimmäisen kerran myös parhaalle tv-käsikirjoitukselle. Sylvi-palkinnot jaetaan Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat ry:n juhlaseminaarissa marraskuussa. 

 

Sylvi-ehdokkaiden paljastamisen jälkeen seminaari jatkuu teemalla Muuttuva käsikirjoittajuus, jonka alla kuullaan puheenvuoroja ja keskusteluita alan ammattilaisilta. Kirjailijat eri sukupolvista kokoontuvat keskustelemaan ammattinsa keskeisistä aiheista. 

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. 

Tutustu tapahtumaan liittyviin elokuviin ja teemasarjaan Suomen käsikirjoittajat 100 vuotta

 

 

Seminaariohjelma 

 

Klo 11–12.30 

 

 

Klo 11.00   Pohjalaisia / Antti Alanen 

Klo 11.30   Juurakon Hulda  Suomessa ja Amerikassa / Raija Talvio 

Klo 12.00   “Ihanteellinen unelmakauppias” – Mika Waltarin  vuosikymmenet  elokuvakäsikirjoittajana. / Risto Raitio 

 

Kysymyksiä ja keskustelua 

  

 

Klo 12.30–13.15 Tauko 

  

 

Klo 13.15–15.00 

  

Klo 13.15    Sylvi-finalistiehdokkaiden julkistaminen (30) 

 

Klo 13.45    Muuttuva käsikirjoittajuus — keskustelussa kirjoittajia eri vuosikymmeniltä: 

 

Klo 13.50    60-luvun uusi aalto ja käsikirjoittaja (30) 

                    Puheenvuoro Marja-Leena Mikkola (Käpy selän alla) 

                    ja haastattelussa Lasse Naukkarinen (Kesäkapina) 

                    Moderaattoreina toimivat Raija Talvio ja Antti Alanen

 

Klo 14.20    Käsikirjoittajan monet roolit (30-40) 

                    Paneelikeskustelussa Kaisa Rastimo, Jari Olavi Rantala, Oona Haapaniemi ja Karoliina Lindgren. Keskustelua moderoi Jemina Jokisalo.