Kotimaisen näytelmän festivaali tulossa marraskuussa – teemana on hauraus

Suomalaiset näytelmäkirjailijat saavat puheenvuoron, kun Teksti järjestää yhdessä Teatteri Jurkan kanssa Kotimaisen näytelmän festivaalin 4.-6.11.2021.

Näytelmäkirjailijayhteisö Teksti järjestää nykynäytelmään keskittyvän Kotimaisen näytelmän festivaalin jo kahdeksatta kertaa. Festivaalin tarkoitus on tehdä näytelmäkirjailijan työtä tunnetuksi yleisölle, tuoda esiin nykynäytelmiä sekä tarjota ammattilaisille mahdollisuus kollegiaaliseen kohtaamiseen.

Tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa Helsingin Kruununhaassa sijaitsevassa Teatteri Jurkassa. Ohjelmistossa on muun muassa monologiesityksiä, Apuraha ja tunteet -kyselyyn perustuva lukudraamaesitys, paneelikeskusteluja sekä ranskalaisen näytelmäkirjailija Penda Dioufin masterclass-luento.

Festivaali on kaikille avoin ja maksuton. Tarkempi ohjelmisto julkistetaan lokakuussa. Festivaaliohjelmiston suunnittelussa on varauduttu myös mahdollisiin yleisörajoituksiin.

– Pystymme lisäksi siirtämään esityksiä verkkoon ja striimaamaan keskustelutilaisuuksia tarpeen tullen. Toivomme kuitenkin, että pääsemme viettämään festivaalia livenä, kertoo Tekstin projektisihteeri Mika Vainio.

 

FESTIVAALI JÄRJESTETÄÄN TÄNÄ VUONNA TEATTERI JURKASSA

 

Teatteri Jurkalle on luontevaa avata ovensa Kotimaisen näytelmän festivaalille.

– Jurkka on näytelmäkirjailijoiden teatteri. Näytelmäkirjailija on jokaisen teatteriesityksen ensimmäisen siemenen kylväjä. Hänen luomalleen perustalle muut rakentavat työnsä, sanoo Jurkan teatterinjohtaja Tuomas Parkkinen.

Parkkinen näkee uusien kotimaisten näytelmätekstien esiin nostamisen tärkeänä.

– Uusien näytelmien vaaliminen, kehittäminen ja tukeminen on mielestäni teatterinjohtajan tärkein tehtävä. Katsovatpa näytelmäkirjailijat lähelle tai kauas, syvälle itseensä tai etäältä itsestään, he synnyttävät puhuttelevia tarinoita.

 

KEVÄÄN MONOLOGIHAKU OLI MENESTYS – VALITUT TEKSTIT SAAVAT ENSI-ILTANSA FESTIVAALILLA

 

Aiemmin keväällä Kotimaisen näytelmän festivaalille etsittiin monologeja. Avoin monologihaku oli menestys, ja raati sai luettavakseen yli 60 monologiehdotusta. Niiden joukosta festivaaliohjelmistoon valikoituivat Niina Miettisen, Maija Muinosen ja Henri Tuulasjärventekstit. Lisäksi festivaalilla kuullaan lukudraamana Klaus Maunukselan dokumentaarinen näytelmä Apuraha ja tunteet. Näytelmä perustuu Tekstin teettämään kyselyyn.

Teksti on vuonna 2007 perustettu näytelmäkirjailijoiden yhteisö, joka pyrkii luomaan yhteyksiä näytelmäkirjailijoiden ja muun teatterikentän välille sekä avaamaan keskustelua teattereiden ja näytelmäkirjailijoiden välisistä suhteista.

Lisätiedot:
Mika Vainio, Teksti-yhteisö, pohjateksti@gmail.com, p. 044 422 4834