Kiitos kotimaisesta näytelmästä -palkinto Suomen kulttuurirahastolle

Kiitos kotimaisesta näytelmästä -tunnustus myönnetään tänä vuonna Suomen Kulttuurirahastolle (SKR). Palkinto tulee tavasta, jolla SKR on vastannut koronatilanteeseen. Reagointi on ollut nopeaa, asiantuntevaa, empaattista ja riittävän suurella mittakaavalla toteutettua.

– Koronarajoitukset ovat aiheuttaneet näytelmäkirjailijoille ennen kokemattoman toimeentulokriisin, eikä tähän ole pystytty valtion taholta tehokkaasti vastaamaan. Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry (Sunklo) haluaakin tänä poikkeuksellisena vuonna jakaa palkinnon hieman tavanomaisesta tavasta poiketen, sanoo Sunklon hallituksen puheenjohtaja Sami Keski-Vähälä.

Suomen Kulttuurirahasto on ollut näytelmäkirjailijoille aiemminkin tärkeä mesenaatti. Rooli on korostunut korona-aikana.

– SKR:n tapa toimia on auttanut niin näytelmäkirjailijoita kuin muitakin taiteilijoita jatkamaan työtään. Ilman tällaisia rohkeita mutta vakaita toimijoita, jotka haluavat kantaa vastuuta taiteilijoista ja Suomen koko kulttuurielämästä, olisi maailma kriisin loputtuakin pysyvästi valottomampi. Kiitos Suomen kulttuurirahasto, Keski-Vähälä jatkaa.

Kulttuurirahasto on jakanut koronan vuoksi lisätukea taiteisiin yhteensä 4,5 miljoonaa euroa.

– Olemme erityisen kiitollisia, koska ymmärrämme, että säätiön palkitseminen on hyvin poikkeuksellista. Näytelmäkirjallisuuden tarve ei todellakaan lopu kriisiin, päinvastoin, ja yhteinen etumme on turvata, että niin näytelmistä kuin muustakin taiteesta päästään taas nauttimaan, kun pahin on ohi, toteaa Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava.

Sunklo jakaa Kiitos kotimaisesta näytelmästä -tunnustuksen vuosittain. Se myönnetään yleensä teatterille tai muulle taholle, joka tukee kotimaisten uusien näytelmien kirjoittamista ja esittämistä.

Sunklon myöntämää adressia on jaettu vuodesta 1975. Viime vuonna tunnustuksen sai Q-teatteri.

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry (Sunklo) edistää teatteria, tv-sarjoja ja elokuvia kirjoittavien jäsentensä ammatillisia, tekijänoikeudellisia ja taloudellisia etuja. Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun Sunklo perustettiin 1921.

KUVA: Normaalivuonna tunnustus olisi ojennettu Thalia-juhlassa yhdessä noin parinkymmenen muun esittävien taiteiden alan palkinnon kanssa. Korona perui juhlat. Sunklon toiminnanjohtaja Sonia Meltti ojensi Kiitos kotimaisesta näytelmästä -adressin Suomen Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjavalle SKR:n tiloissa. (Kuva: Marika Aspila).