Pirkko Saisio ja Lauri Sipari Sunklon kunniajäseniksi

Pirkko Saisio ja Lauri Sipari on valittu Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n kunniajäseniksi. Saision ja Siparin valintaa yhdistyksen kunniajäseniksi ehdotti Sunklon hallitus ja asiasta päätettiin vuosikokouksessa 14.4.2021.

Pirkko Saisio (s.1949) on yksi Suomen merkittävimmistä näytelmäkirjailijoista. Hänen mittava ja monipuolinen tuotantonsa sisältää näytelmiä, proosaa ja tv-sarjojen sekä elokuvien käsikirjoituksia. Saisio aloitti 1970-luvulla kalliolaisen työläisperheen arkea kuvaavalla Elämänmenolla. Se syntyi romaanina, jonka Saisio dramatisoi legendaariseksi tv-sarjaksi.

Saisiolla on ollut poikkeuksellinen kyky uudistua. Hänen viimeisimpiä töitään ovat muun muassa Suomen Kansallisteatterille kirjoitetut Homo!Slava! Kunnia ja Musta Saara. Ne ovat nauttineet paitsi kriitikoiden myös yleisön suurta suosiota. Saisio on ollut teoksissaan kantaa ottava ja yksityishenkilönäkin yhteiskunnallisen keskustelun herättäjä.
Saisio kirjoittaa, näyttelee ja ohjaa. Viimeksi hänet on nähty näyttämöllä Kom-teatterissa kantaesityksensä saaneessa esityksessä Valehtelijan peruukki. Saisio kirjoitti sen yhdessä Heini Junkkaalan ja Marja Packalénin kanssa.

Saisio tunnetaan myös pedagogina. Hän on opettanut tulevia, draamaa kirjoittavia sukupolvia dramaturgian professorina Teatterikorkeakoulussa vuosina 1997–2001. 
Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n jäsen Saisio on ollut vuodesta 1979.

Lauri Sipari (s. 1945) tunnetaan näytelmäkirjailijana, pedagogina ja suomentajana. Hänen kädenjälkensä suomalaiseen teatteriin on mittava. Moni kotimainen näytelmäkirjailija on saanut oppinsa Siparilta.

Sipari toimi Teatterikorkeakoulussa dramaturgian lehtorina 1988–1991 ja professorina 1991–1996 sekä Teatterikorkeakoulun vararehtorina 1993–1996 ja rehtorina 1997–2005.  
Tuona aikana alalle tuli Siparin oppien saattelemina paljon uusia tekijöitä, jotka vaikuttavat kentällä edelleen vahvasti.

Siparin omaan draamatuotantoon kuuluu teoksia, jotka ammentavat teemansa maamme historiasta (muun muassa Suomen kuningasViipurin nopeat ja Siviilikesä).  
Sipari on myös yksi maamme kunnioitetuimpia draaman kääntäjiä. Hänet tunnetaan sellaisten teatterin klassikoiden kuin ShakespearenIbsenin ja Strindbergin suomentajana. Teatterin tekijät arvostavat Siparin lausetta, jossa näkyy vankka teatteritietämys ja suomen kielen hallinta.

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n jäsen Sipari oli ensimmäisen kerran jo 1970-luvun alussa. Hän on vaikuttanut myös Sunklon hallituksessa.
Sunklolla on Saision ja Siparin lisäksi kolme muuta kunniajäsentä: Arto SeppäläBengt Ahlfors ja Aimo Vuorinen.

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry täyttää tänä vuonna sata vuotta. Sunkloon kuuluu 568 jäsentä, jotka kirjoittavat näytelmiä sekä elokuva-, tv- ja kuunnelmakäsikirjoituksia. Sunklo, aiemmalta nimeltään Suomen Näytelmäkirjailijaliitto, perustettiin 1921 edistämään jäsentensä etuja.

Kuvassa Pirkko Saisio (© Siltala/Laura Malmivaara) ja Lauri Sipari (© Teatterikorkeakoulun arkisto).