Uutiset 2014

VUODEN 2013 LEA-PALKINNON VIISI FINALISTIA VALITTU 

13.03.2014 

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry on jakanut vuoden parhaan näytelmän palkitsevaa Lea-palkintoa vuodesta 1985 lähtien. Palkinto myönnetään näytelmäkirjailijalle parhaasta näytelmäteoksesta sen tekstin, eikä siis toteutuneen esityksen, perusteella. Palkinnon arvo on 5 000 euroa.  

 

Vuoden 2013 Lea-raadin jäsenet ovat kirjailija Riikka Ala-Harja, dramaturgi Jukka Heinänen ja käsikirjoittaja Esko Salervo. Diktaattorina toimii elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo. Raati arvioi yhteensä 34 näytelmää. Lea-raati totesi, että vuosi 2013 kotimaisissa näytelmissä oli monimuotoinen ja tasoltaan kirjava. Kiinnostavia uusia tekstejä julkaistiin yllättävänkin paljon. Yhtenäistä Suomea, jota voisi kuvata yhdellä ajattelutavalla ja yhdellä estetiikalla, ei selvästikään enää ole. Teatteri on vastannut tähän tuottamalla kiinnostavia, keskenään hyvin erilaisia kantaesityksiä. Vanhat ja uudet teatterikäsitykset elävät rinnakkain ja haastavat toisiaan.  

 

Kilpailuun lähetetyistä teoksista Lea-raati valitsi viisi näytelmää Lea-palkintofinalisteiksi. Nämä näytelmät lyhyine perusteluineen ovat:  

 

1. Kari Heiskanen: Metsäperkele  

“Metsäperkele on Serlachiuksen paperi-imperiumin synnystä kertova tyylikäs suomalaisen kaikkinielevän hulluuden kuvaus. Kiinnostava historiallinen tarina herää henkiin elävän tuntuisina henkilöinä sekä taitavasti rakennettuina, näyttämöllisesti toimivina tilanteina. Teos huokuu vahvaa, kokonaisvaltaista teatterinäkemystä.” 

 

2. Lauri Maijala: Missä nyljimme kerran  

“Helsingin alta löytynyt valtava kupariesiintymä viskoo näytelmän maailmaa, joka kouristelee myöhäiskapitalismin todellisuutta metamorfoivassa houreessa. Tämä unenomainen id-teksti on kiinnostava ajassa liikkuvien syvien tuntojen tulkinta. Tyyli on persoonallinen, näkemyksen läpivienti vahva. Tarina liikuttelee suurta, merkityksellistä energiaa.” 

 

3. Pipsa Lonka: Lauluja harmaan meren laidalta  

“Näytelmä ottaa oman aikansa ja maalaa kiireettömin vedoin esiin maiseman, joka on samaan aikaan omituinen ja hyvin tunnistettava. Ilmastonmuutoksen myötä nousevan veden valtaamaan kylään sijoittuva teos saa vastaanottajan hengittämään ja tuntemaan omassa rytmissään ja nostaa vaivattoman tuntuisesti esiin yhteiskunnallisia teemoja.”  

 

4. Sirkku Peltola: Ihmisellinen mies  

“Ihmisellinen mies on pienimuotoinen teos, jossa on iso aihe. Helposti lähestyttävä näytelmä kantaa pitkälle luottaessaan päähenkilönsä, työttömäksi jäävän pikkuvirkamiehen Raine Kukkian ja tämän harvinaislaatuisen inhimillisyyden todistusvoimaan.”  

 

5. Esa Leskinen ja Sami Keski-Vähälä: Neljäs tie  

“Neljäs tie käsittelee hulppein, mutta terävin vedoin Suomen yhteiskunnallista ja talouspoliittista kehitystä koko itsenäisyyden ajalta. Näytelmä sekoittaa onnistuneesti brechtiläistä teatteria, satiiria, pamflettia ja dokumenttiteatteria. Sen voima on manifestoivassa, kysymyksiä esittävässä tavassa altistaa teatterinkatsoja miettimään suomalaisen talouspolitiikan suhmurointia ja globaalin finanssitalouden vaikutuksia yksittäiseen eurooppalaiseen maahan.” 

 

NÄYTELMÄKIRJAILIJAT TAMPEREEN TEATTERIKESÄSSÄ 

30.07.2014 

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry järjestää Tampereen Teatterikesän yhteydessä keskustelutilaisuuden näytelmäkirjailijoiden työstä. Paneelissa näytelmäkirjailijat Pipsa Lonka, Satu Rasila, Taija Helminen ja Sami Keski-Vähälä kertovat puheenvuoroissaan työnsä tekemisen lähtökohdista, havainnoista ja tavoitteistaan. Tilaisuuden jälkeen klo 17.30 jaetaan perinteikäs Lea-palkinto vuoden parhaasta käsikirjoituksesta. Valinnan on tehnyt elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo.  

 

Pipsa Lonka on näytelmäkirjailija ja dramaturgi, joka valmistui Teatterikorkeakoulusta teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2007. Longan tuotanto on monipuolinen, kattaen näytelmiä sekä aikuisille että nuoremmalle yleisölle. Hänen teoksensa rakentuvat voimakkaiden tunteiden ympärille ja pohtivat usein ihmisen ja taiteen suhdetta niitä ympäröivään maailmaan, erityisesti luontoon.  

 

Taija Helminen on dramaturgi Helsingistä. Helminen valmistui keväällä 2011 Teatterikorkeakoulun dramaturgian koulutusohjelmasta. Osana Teatteritaiteen maisterin tutkintoaan hän on opiskellut sosiaalipolitiikkaa ja kulttuurintutkimusta Helsingin yliopistossa. Erityisen kiinnostuksen kohteena Helmisellä on dramaturgin työn ja sosiaalialan yhteisöjen välisten rajanylitysten tutkiminen.  

 

Satu Rasila on valmistunut Teatterikorkeakoulusta dramaturgiksi vuonna 1998. Teatteritaiteen maisterin tutkinnon hän suoritti vuonna 2002. Heti valmistuttuaan Rasila oli vuoden kiinnityksellä dramaturgina Turun Kaupunginteatterissa. Tämän jälkeen hän on toiminut vapaana näytelmäkirjailijana, käsikirjoittajana sekä teatteriohjaajana ja palannut takaisin Turun Kaupunginteatteriin dramaturgiksi vuonna 2012.  

 

Sami Keski-Vähälä on suomalainen käsikirjoittaja. Hän on käsikirjoittanut näytelmiä, muun muassa Jatkuvaa kasvua Ryhmäteatterille ja elokuvia, kuten Mika Kaurismäen ohjaamiin elokuviin Veljekset ja Haarautuvan rakkauden talo. Keski-Vähälä on opiskellut kirjallisuutta Jyväskylän yliopistossa. Hän on valmistunut Teatterikorkeakoulusta.  

 

Tilaisuus on yleisölle avoin ja maksuton. Paikka: TEATTERI TELAKKA, 2. krs, Tullikamarin aukio 3 Aika: KE 6.8.2013 klo 15-17.00 – Lea-palkinnon jako klo 17.30.  

 

PIPSA LONGAN LAULUJA HARMAAN MEREN LAIDALTA VUODEN PARAS NÄYTELMÄ 

29.09.2014 

Vuoden 2013 Lea-palkinnon voittaja on Pipsa Lonka näytelmällä Lauluja harmaan meren laidalta. Vuoden parhaasta näytelmäteoksesta myönnettävä palkinto ojennettiin Longalle Tampereen Teatterikesässä. 

Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry on jakanut Lea-palkintoa vuodesta 1985 lähtien. Palkinto myönnetään näytelmäkirjailijalle tekstin, ei siitä tehdyn esityksen perusteella. Lea-palkinnon rahallinen arvo on 5 000 euroa. 

 

Raati perusteli valintaansa seuraavasti: 

“Pipsa Longan näytelmä on muotokieleltään kiinnostava teos, joka nostaa vaivattoman tuntuisesti esiin myös yhteiskunnallisia teemoja. Ilmastonmuutoksen myötä nousevan veden valtaamaan kylään sijoittuva näytelmä maalaa kiireettömin vedoin esiin maiseman, joka on samaan aikaan omituinen ja tunnistettava. Pipsa Longan näytelmä on hellyyttävä dystopia.” 

Pipsa Lonka (s.1977) on näytelmäkirjailija ja dramaturgi, joka valmistui Teatterikorkeakoulusta teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2007. Longan tuotanto on monipuolinen, kattaen näytelmiä sekä aikuisille että nuoremmalle yleisölle. Hänen teoksensa rakentuvat voimakkaiden tunteiden ympärille ja pohtivat usein ihmisen ja taiteen suhdetta niitä ympäröivään maailmaan, erityisesti luontoon. 

 

Kotimainen nykynäytelmä 

Vuoden 2013 esiraadin jäsenet olivat kirjailija Riikka Ala-Harja, dramaturgi Jukka Heinänen ja käsikirjoittaja Esko Salervo. Raati arvioi yhteensä 34 näytelmää. Lopullisen valinnan voittajasta teki elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo. 

Lea-raati totesi, että vuosi 2013 oli monimuotoinen ja tasoltaan kirjava. Yhtenäistä Suomea, jota voisi kuvata yhdellä ajattelutavalla ja yhdellä estetiikalla, ei selvästikään enää ole. Teatteri on vastannut tähän tuottamalla kiinnostavia, keskenään hyvin erilaisia kantaesityksiä. Vanhat ja uudet teatterikäsitykset elävät rinnakkain ja haastavat toisiaan. 

 

TIEDOTE: KOTIMAISEN NÄYTELMÄN FESTIVAALIN OHJELMA JULKAISTU 

21.10.2014 

TIEDOTE 21.10. Julkaisuvapaa heti  

Suomalainen näytelmäkirjallisuus ja kirjailijat saavat puheenvuoron, kun näytelmäkirjailijayhteisö TEKSTI yhdessä Kansallisteatterin kanssa järjestää jälleen Kotimaisen näytelmän festivaalin. Tapahtuman tarkoitus on tehdä näytelmäkirjailijan työtä tunnetuksi yleisölle, tuoda esiin suomalaisia nykynäytelmiä sekä tarjota ammattilaisille mahdollisuus kollegiaaliseen kohtaamiseen.  

 

Festivaali lähtee käyntiin torstaina 6.11. klo 18.00 avajaistilaisuudella, jossa Teksti tarjoaa kuplivaa juomaa ja ohjelmaa. Avajaispuheen pitää Juha Jokela ja musiikista vastaa festivaalia varten räätälöity superkokoonpano Terhi Kokkonen & the Gynoids. Festivaalilla nähdään kolme kantaesittämätöntä nykynäytelmää lukudraamaesityksinä: Salla Viikan, Marie Kajavan sekä Emilia Pöyhösen teokset. Lukudraamaesitysten jälkeen kirjailijoita haastatellaan. Esityksiin on yleisöllä vapaa pääsy.  

 

Lukudraamat Lavaklubilla :  

To 6.11. klo 19.00 AUKKO / Salla Viikka.  

Pe 7.11. klo 19.00 PRINSESSA HAMLET / Emilia Pöyhönen.  

La 8.11. klo 19.00 LULLABY / Marie Kajava.  

 

Torstai- ja perjantai-iltoina lukudraamojen jälkeen ohjelmassa on nopeatahtisempi draamaslam. Draamaslamissa kotimaiset näytelmäkirjailijat lukevat viiden minuutin otteita työn alla olevista näytelmistään. Kun gongi kumahtaa, vuoro siirtyy seuraavalle. Otteita teoksistaan on tulossa lukemaan komea rivi kotimaisia näytelmäkirjailijoita kuten Heini Junkkaala, Marko Järvikallas, Elisa Salo, Juha Jokela, Paula Salminen, Elina Kilkku ja Antti Mikkola. 

 

Lauantaipäivänä klo 16.00 järjestetään kotimaisesta näytelmäkirjallisuudesta keskustelupaneeli, otsikolla Ison näyttämön aihe? Näytelmäkirjailija ja ohjaaja Juha Jokelan vetämässä keskustelussa ovat mukana ainakin Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho, dramaturgi Annikki Ellonen, sekä dramaturgi-näytelmäkirjailija-ohjaaja Satu Rasila.  

 

Lauantai-ilta huipentuu Tämän parenteesin haluaisin kuulla -kilpailun finalistien esittelyyn ja Vuoden parenteesin julkistamiseen. Parenteeseja ovat lukemassa Laura Malmivaara ja Jani Karvinen. Diktaattorina Vuoden parenteesin valinnassa toimii legendaarinen Seela Sella.  

 

Festivaalin aikana järjestetään yhdessä Ilmaisuverstaan kanssa alan sisäinen Sanattoman kohtauksen työpaja, jonka tuloksena järjestetään yleisölle avoin demoesitys perjantaina klo 17.00. Osana alan sisäistä ohjelmaa järjestetään myös teatterinjohtajien ja näytelmäkirjailijoiden tapaaminen. Lavaklubin baari on avoinna festivaalin ajan. Tarjolla on maukasta soppaa festivaalihintaan. Festivaali on kaikille avoin ja maksuton.  

 

Kotimaisen näytelmän festivaalia tukevat Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry, Agency North sekä Nordic Drama Corner. Lämpimästi tervetuloa keskittymään sisältöön!  

 

TIEDOTE: NÄYTELMÄKIRJAILIJAYHTEISÖ TEKSTI SAI NÄYTTÄMÖTAITEEN VALTIONPALKINNON 

4.11.2014 

Valtionpalkinnot myönnetään tunnustuksena kolmen edellisen vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta edustamansa taiteenalan hyväksi. Näyttämötaiteen valtionpalkinnon perustelut Euroopassa Suomi tunnetaan ajankohtaisista näytelmistään. Seitsemän vuotta sitten perustettu näytelmäkirjailijayhteisö Teksti on menestyksekkäästi kehittänyt suomalaista näytelmäkirjallisuutta, tukenut näytelmäkirjailijan identiteettiä sekä lisännyt näytelmäkirjailijan ammatin arvostusta ja näkyvyyttä.  

 

Teksti-yhteisö on luonut hyvät puitteet näytelmäkirjailijoiden kollegiaaliselle keskustelulle ja tarjonnut ammatillista vertaistukea. Tapaamisissaan ammattilaiset keskustelevat paitsi vallitsevista työskentelyolosuhteista myös työtavoista, taiteellisista sisällöistä ja dramaturgiasta sekä yleensä taiteesta. Toiminnan myötä on syntynyt useita kirjailija-dramaturgi-työpareja. Kansallisteatteri ja Teksti-yhteisö ovat järjestäneet jo neljä kertaa yleisölle avoimen Kotimaisen näytelmän festivaalin. Lisäksi Teksti on järjestänyt keskustelutilaisuuksia agentuurien, teatterinjohtajien, dramaturgien ja ohjaajien kanssa.  

 

Alun perin Tekstin kutsuivat koolle näytelmäkirjailijat Heini Junkkaala, Maria Kilpi ja Elina Snicker. Tällä hetkellä yhteisön ydinryhmän muodostavat Taija Helminen, Juha Jokela, Heini Junkkaala, Marko Järvikallas, Okko Leo, Paula Salminen, Elisa Salo, Elina Snicker ja Paavo Westerberg sekä projektisihteerinä toiminut Melli Maikkula. Teksti on laajentunut noin 90 suomalaisen näytelmäkirjailijan epäkaupalliseksi yhteisöksi. Vuonna 2007 perustettu Teksti toimii läheisessä yhteistyössä Suomen näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry:n kanssa.