Uutiset 2010

KÄSIKIRJOITTAJIEN KILLAN NETTISIVUT AVATTU 

5.02.2010 

Käsikirjoittajien Killan tiedote: Käsikirjoittajien Killan nettisivut on avattu! 

 

Sivuilta löytyvät kiltaan kuuluvien kirjoittajien esittelyt ja yhteystiedot – etsitpä projektiisi sitten käsikirjoittajaa tai dramaturgia. Käsikirjoittajien Kilta aloitti toimintansa kahdeksan vuotta sitten Taideteollisesta korkeakoulusta valmistuneiden ja valmistumassa olevien käsikirjoittajien epävirallisena tapaamisfoorumina.  

 

Viime vuoden alusta Kilta järjestäytyi virallisesti Suomen Näytelmäkirjailijaliiton yhteyteen ja avasi ovensa kaikille ammattimaisille elokuva- ja televisiokäsikirjoittajille. Tällä hetkellä Kiltaan kuuluu 62 kirjoittajaa eli suurin osa suomalaisista käsikirjoittajista ja lisää liittyy koko ajan. Nykyiset kiltalaiset ovat tulleet alalle montaa eri kautta ja toimivat varsin erilaisissa kirjoittamistehtävissä. Rintamaan kuuluu niin elokuvien, televisiosarjojen, päivittäisdraaman kuin reality-sarjojenkin kirjoittajia. Kiltalaiset ovat voittaneet Jusseja, Venloja, Finlandia-palkinnon ja Pro Finlandian – you name it.  

 

Killan tavoitteena on ajaa elokuva- ja tv-käsikirjoittajien asemaa Suomessa sekä tuoda heidän työtään näkyvämmäksi. Tarkoituksena on myös käsikirjoittajan ammatin arvostuksen lisääminen ja nopeasti kasvavan, monimuotoisen ammattikunnan yhteen saattaminen. Kilta ylläpitää yhteyksiä muihin alan järjestöihin, apurahatahoihin ja työnantajiin, järjestää käsikirjoittajan työhön liittyviä seminaareja sekä keskustelutilaisuuksia, palaute- ja lukupiirejä sekä ottaa osaa kansainväliseen toimintaan.  

 

Viime vuonna Käsikirjoittajien Kilta järjesti jäsenilleen elokuvasopimusseminaarin, televisiosopimusseminaarin, käsikirjoittajien ja ohjaajien match making -markkinat sekä lukupiirejä yhdessä Suomen elokuvaohjaajien liiton kanssa, kesä-picnicin ja pikkujoulut, joissa tanssittiin aamu kolmeen. Käsikirjoittajilla on alan paras meininki. Tälle vuodelle meillä on suunnitteilla seminaarit apurahoista, ideoinnista ja script editorin työstä. Dokumentaristien killan kanssa on suunnitteilla kaksipäiväinen seminaari dokumenttien käsikirjoittamisesta. Lukupiirit, joissa ammattinäyttelijät lukevat valitun tekstin, jatkuvat yhteistyössä Suomen elokuvaohjaajien liiton kanssa. 

 

LEA-PALKINTO KATI KAARTISELLE 

8.02.2010 

Suomen Näytelmäkirjailijaliitto on jakanut vuoden parhaan näytelmätekstin palkitsevaa Lea-palkintoa vuodesta 1985 lähtien. Palkinto myönnetään näytelmäkirjailijalle tekstin, ei esityksen perusteella. Tämän vuoden Lea-palkinnon voittaja on Kati Kaartinen teoksellaan Aina.  

 

Palkinto myönnettiin Kaartiselle osana sunnuntain Thalia-gaalaa, jossa palkittiin myös muita näyttämötaiteen tekijöitä, produktioita ja ilmiöitä. Lea-palkintoraati perusteli valintaansa seuraavasti: “Aina erottui tänä vuonna edukseen avoimuudellaan ja rivien väleillään. Se on vuoden Lea-ehdokkaista ohjattavin, kirjailijan jäljiltä vähiten sidottu, ja siten vähiten tietynlaiseen tulkintaan pakottava. Näytelmästä saa varmasti hyvin erinäköisiä esityksiä, siinä missä muiden tekstien tulkinnat muistuttavat toisiaan enemmän. Ainan etu on myös fantasia, selittämättömyys ja satumaisuus. Se on samalla kauneudessaan ja lyyrisyydessään hauska ja kipeä, aihe hyytävän surullinen, mutta silti sellainen, jonka elämä ja arjen suuri rakkaus kuitenkin selvittävät.”  

Vuoden 2009 Lea-raatina toimivat teatterinjohtaja Jussi Helminen, dramaturgi Pekka Sonck ja tiedottaja Anneli Kurki. Lea-palkinnon rahallinen arvo on 5 000 euroa.  

 

NÄYTELMÄKIRJAILIJALIITTO MUKANA TEKIJÄFOORUMIN PERUSTAMISESSA 

12.02.2010 

Näytelmäkirjailijaliitto oli keskiviikkona 10.2. yhdessä 26 muun luovan alan järjestön kanssa perustamassa tekijäfoorumia, jonka tehtävänä on keskittyä tekijänoikeuden sisältökysymyksiin taiteilijoiden ja tekijöiden etujen puolustamiseksi. Foorumi seuraa mitä alalla tapahtuu, pyrkien ennakoimaan ja reagoimaan muutoksiin silloin, kun se nähdään tarpeelliseksi.  

 

Tekijäfoorumi on konseptina verkostomuotoinen keskustelufoorumi, jonka tarkoituksena on parantaa järjestöjenvälistä tiedonkulkua, ja jonka kautta järjestöt pystyvät koordinoimaan tekijänoikeuskysymyksiin liittyvää yhteistoimintaa. Foorumi ei korvaa aikaisempia yhteistyöelimiä, eikä se myöskään velvoita järjestöjä millään tavalla. Tekijänoikeuskysymykset ovat viime aikoina olleet näkyvästi esillä muun muassa kohua herättäneen, mutta sittemmin hylätyn tekijänoikeuslain muutosesityksen sekä Journalistiliiton ja Sanoma Newsin välisen oikeudenkäynnin johdosta. 

 

KIITOS KOTIMAISESTA NÄYTELMÄSTÄ 2009 -ADRESSI ROVANIEMELLE 

17.03.2010 

Suomen Näytelmäkirjailijaliiton vuodesta 1975 jakama Kiitos kotimaisesta näytelmästä -adressi myönnetään tänä vuonna Rovaniemen teatteri – Lapin alueteatterille. Adressi annetaan vuosittain teatterille, jolla on ollut ohjelmistossaan eniten liiton edustuksessa olleita kotimaisia näytelmiä. Adressin luovuttavat liiton jäsenet näytelmäkirjailijat Esko Janhunen ja Janne Rosenvall perjantaina 19.3. järjestettävässä Rovaniemen teatterin 60-vuotisjuhlassa Lappia-talon ylälämpiössä.  

 

Rovaniemen teatterin ohjelmistossa oli vuonna 2009 neljä liiton edustamaa kotimaista näytelmää, joista kolme sai vuoden aikana myös kantaesityksen. Näytelmät olivat Janne Rosenvallin teokset Soittokielto (kantaesitys 8.5.2008) ja Juustohöylä (kantaesitys 6.11.2009), Leena Talvensaaren Rakastettu, kaivattu (kantaesitys 6.2.2009), ja Tuomo Kemppaisen Tärkeintä elämässä (kantaesitys 1.10.2009).  

 

Kiitos kotimaisesta näytelmästä -adressi ei ole rovaniemeläisille uusi tuttavuus. Rovaniemen teatteri – Lapin Alueteatteri on viimeisen vuosikymmenen aikana saanut adressin peräti neljä kertaa (1999, 2001, 2004, 2009) kertoen teatterin tämänhetkisestä vahvasta kotimaisesta ohjelmistosta. Teatteri sai tunnustuksen lisäksi myös vuonna 1980, mikä tarkoittaa että teatterille on adressin 25-vuotisen historian aikana myönnetty tunnustus nyt ennätykselliset viisi kertaa.  

 

Kotimaisten näytelmien osuus valtionosuuslainsäädännön piirissä olevien teattereiden ohjelmistosta on viime vuosina kasvanut ja sen myötä ollut ulkomaisia näytelmiä suurempi. Teatterikaudella 2008/2009 yhteensä 58 % näytelmistä ja 53 % esityskerroista oli kotimaisten näytelmien esityksiä. Vielä teatterikaudella 2002/2003 vastaavat luvut olivat huomattavasti alhaisemmat 48 % ja 40 %. (Lähde: Teatterin tiedotuskeskus)  

 

Kotimaista näytelmävälitystä on viime vuosina helpottanut Näytelmäkirjailijaliiton vuonna 2006 lanseeraama Näytelmät.fi -palvelu, joka toimii suomalaisten näytelmäkirjailijoiden omistamana näytelmäagentuurina. Lähes 4 000 näytelmätekstiä digitaalisessa muodossa sisältävä Internet-palvelu on merkittävällä tavalla edistänyt kotimaisten näytelmien saatavuutta sekä lisännyt alueellista tasa-arvoa.  

 

Suomen Näytelmäkirjailijaliitto on kirjailijoiden itsensä vuonna 1921 perustama järjestö, joka pitää huolta kirjailijoiden eduista ja edistää suomalaista draamakirjallisuutta. Liiton lähes 500 jäsentä kirjoittavat näytelmiä sekä elokuva-, televisio-, kuunnelma- ja multimediakäsikirjoituksia. Jäsenistöön kuuluu suomen- ja ruotsinkielisiä kirjailijoita.  

 

LAURA RUOHONEN NÄYTELMÄKIRJAILIJALIITON HALLITUKSEEN 

29.04.2010 

Suomen Näytelmäkirjailijaliiton vuosikokous on valinnut dramaturgian ja draaman kirjoittamisen professori Laura Ruohosen liiton hallitukseen. Liiton puheenjohtajana jatkaa Satu Rasila. Lisäksi vuosikokous nimesi vuoden 2011 Lea-palkintoraadin, jonka tehtäväksi tulee vuoden 2011 parhaan näytelmäteoksen valinta. Raadin jäsenet ovat professori Jyrki Nummi, kirjailija Anja Snellman ja laulaja-biisintekijä Pauli Hanhiniemi. Vuodesta 1985 jaettu palkinto myönnetään vuosittain tekstin, ei esityksen, perusteella. 

 

POHJOISMAINEN NÄYTELMÄKIRJAILIJAPALKINTO HEINI JUNKKAALALLE 

8.05.2010 

Pohjoismainen näytelmäkirjailijapalkinto 2010 on myönnetty Heini Junkkaalalle näytelmästä Kymmenen tikkua laudalla. Junkkaala vastaanotti Pohjoismaisen teatteriunionin (NTU) myöntämän palkinnon perjantaina Lundissa, jossa hän esiintyi lasten- ja nuorten näyttämötaiteen biennaalessa (Bibu).  

 

Pohjoismaisen teatteriunionin hallitus perusteli valintaansa seuraavasti:  

– On vapauttavaa ja ilahduttavaa lukea näytelmä, joka puhuu suoraan lapsille lasten tasolla. Joka ottaa lapset tosissaan eikä aliarvioi heitä. Joka pelkäämättä ja suoraan esittelee lapsille iloa ja surua, taikuutta ja realismia, mytologiaa, runoutta ja huumoria. Ja joka tekee tämän myönteisesti valaen perusoptimismia ja uskoa elämään ja ihmisen kykyyn. Näytelmässä kohtaavat kolme sukupolvea sekä moderni, nykypäivän universaali ihminen taianomaisessa tarinassa.  

 

Heini Junkkaala on kirjoittanut kahdeksan näytelmäteosta. Palkittu satunäytelmä Kymmenen tikkua laudalla on parhaillaan Kotkan kaupunginteatterin ohjelmistossa. Kantaesityksensä teksti sai tamperelaisessa Ahaa-teatterissa vuonna 2008. Muista Junkkaalan teoksista ainakin Kristuksen morsian on Kansallisteatterin ja Odotus KOM-teatterin ohjelmistossa Helsingissä.  

 

Pohjoismainen teatteriunioni (NTU) jakaa näytelmäkirjailijapalkinnon joka toinen vuosi. Rahapalkinnon suuruus on noin 4500 euroa, summa vaihtelee vuosittain. Edellisen kerran, vuonna 2008 NTU:n näytelmäkirjailijapalkinnon sai niin ikään suomalainen eli Juha Jokela näytelmästään Fundamentalisti. Muut pohjoismaisen näytelmäkirjailijapalkinnon ehdokkaat tänä vuonna olivat ruotsalaisen Åsa Lindholmin Om flickor kunde döda, tanskalaisen Line Mørkebyn 6 PLR K, norjalaisen Stig Amdamin Simons historie ja islantilaisen Áslaug Jónsdóttirin God kväll.  

 

Heini Junkkaala: Kymmenen tikkua laudalla (2008)  

Kymmenen tikkua laudalla on suomalainen lasten leikki, jonka tikut tässä näytelmässä saavat maagisia ominaisuuksia. Heini Junkkaalan näytelmä Kymmenen tikkua laudalla on hellä ja tarkkanäköinen kuvaus pienestä tytöstä, mummon omasta kullannupusta, joka uskaltaa astua taikuuden ja draaman maailmaan. Perheen lomaillessa mummon luona Anna onnistuu leikin avulla estämään vanhempiensa eron. Herra Paranteesi auttaa Annaa ymmärtämään, ettei tarinassa voi hypätä pelottavien ja surullisten kohtien yli, vaan ne on uskallettava nähdä kirkkaasti. Vain siten tarinan loppu voi olla oikeasti onnellinen. Heini Junkkaalan näytelmän aihe on vahvasti kiinni tässä päivässä, mutta aiheen käsittely karkaa iloisesti leikin ja taikuuden maailmaan. Lämmin huumori, tunnistettavat henkilöt, taitava rakenne ja taidokas kieli nostavat tärkeän tarinan siivilleen.  

 

Heini Junkkaala (s. 1975) on helsinkiläinen näytelmäkirjailija ja dramaturgi. Hän on valmistunut teatterikorkeakoulusta teatteritaiteen maisteriksi keväällä 2006. Sitä ennen hän opiskeli kotimaista kirjallisuutta Helsingin yliopistossa. Junkkaalan keskeisiä aiheita ovat mm. sukupolvien väliset ylittämättömyydet, sukupuolinen moneus sekä evankelisluterilaisen uskon paradoksit. Heini Junkkaalan teokset ovat: Kristuksen morsian (2010), Itsettömät (2009), Odotus (2009), Kymmenen tikkua laudalla (2008), Elämänmeno (2008, dram.), Sexton (2006), Nainen johon aina rakastut (2006), Kivet suuhun (2006). 

 

KÄSIKIRJOITTAJIEN KILLAN KOLLEGAPALKINTO PEKKO PESOSELLE 

10.12.2010 

Käsikirjoittajien Killan jäsenet äänestivät vuoden parhaaksi elokuvakäsikirjoitukseksi puheenjohtajansa Pekko Pesosen tekstin elokuvaan Napapiirin sankarit. Useissa perusteluissa kiitettiin käsikirjoituksen onnistumista yhdessä vaikeimmista lajityypeistä eli komediassa. Kollegapalkinnon arvo on 1000 € ja se myönnettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa Kotimaisen elokuvan viikon yhteydessä. Käsikirjoittajien Kilta on Näytelmäkirjailijaliiton kanssa läheisessä yhteistyössä toimiva elokuva- ja tv-käsikirjoittajien järjestö.