Uutiset 2009

LEA-PALKINTO LAURA RUOHOSELLE 

18.01.2009 

Suomen Näytelmäkirjailijaliiton jäsen Laura Ruohonen sai vuoden 2008 parhaan kotimaisen näytelmän Lea-palkinnon näytelmästään Sotaturistit. Palkinto jaettiin Kuopiossa 18.1.2009. Lea-palkinto on Suomen Näytelmäkirjailijaliiton jakama palkinto ansiokkaasta suomalaisesta näytelmästä. Palkinto myönnetään näytelmän (ei esityksen) perusteella kirjailijalle. Lea-palkintoa on myönnetty vuodesta 1985 lähtien. Palkinnon arvo on 5 000 euroa.  

 

Palkintoraati perusteli valintaansa muun muassa seuraavalla tavalla:  

 

“Laura Ruohosen Sotaturistien mukana astumme sisään outoon maailmaan: ollaanko nykyajassa vai menneessä, kenties molemmissa? Onko tämä totta, leikkiä vai kumpaakin? Puhuuko kirjailija oikeasta elämästä vai piinaavasta pilapiirroksesta, molemmista? Sotaturistit on näytelmäkirjallisuudessa hyppy uudenlaiseen historian, nykyajan ja mielikuvituksen maailmaan, jonka kiihko herättää älyn ja aistit. Se haastaa katsojan tai lukijan kanssaan pohtimaan ihmisyyttä ja sen ehtoja. Tinkimättä, myötäilemättä Sotaturistit leviää eteemme ravistelevana freskona.” 

 

Vuoden 2008 Lea-palkintoraatiin kuuluivat dramaturgi Annikki Ellonen; dramaturgi, ohjaaja Aila Lavaste; näyttelijä, suomentaja Jussi Lehtonen ja dramaturgi Anna Simberg. Koko palkintoperustelun voi lukea oheisesta liitetiedostosta. 

 

SOFI OKSASEN PUHDISTUS VALITTU BERLIININ STÜCKEMARKTIN KILPAILUSARJAAN 

24.02.2009 

Sofi Oksasen näytelmä Puhdistus on valittu Berliinissä toukokuussa järjestettävän Stückemarktin kilpailusarjaan. Näytelmästä, jonka Angela Plöger on saksantanut, järjestetään kilpailuun liittyen lukuteatteriesitys. Maria Kilven näytelmä Harmin paikka voitti saman kilpailun vuonna 2007. Stückemarktin ohjelma julkaistaan maaliskuussa. New Playwriting Prize -palkinto on suuruudeltaan 5.000 e ja siihen kuuluu myös maailman ensi-ilta Maxim Gorki Theaterissa Berliinissä. Tämän vuoden uutuutena Deutschlandradio Kultur valitsee kilpailusarjasta näytelmän, josta sovitetaan kuunnelma. 

 

TANSKALAINEN MUNGO PARK ESITTÄÄ: MUMIN 

24.02.2009 

Ensimmäinen tanskalainen teatteridramatisointi Tove Janssonin muumikirjoista. Anna Bron dramatisoima ja Catherine Poherin ohjaama Mumin sai ensi-iltansa 19. helmikuuta Mungo Park -teatterissa Koldingissa, esitys nähdään myös Allerødin Mungo Park -teatterissa maalis-huhtikuussa. Esityksen pohjana on Janssonin kirja Taikatalvi. 

 

ROSTOCKIN SUOMALAISEN NÄYTELMÄN VUOSI HUIPENTUU HUHTIKUUSSA 

4.03.2009 

Volkstheater Rostockin suomalaisen näytelmän näytäntövuosi 2008/2009 huipentuu Terve Rostock! -teatteriviikkoon huhtikuussa 2009. Volkstheater Rostockin näytäntövuoden teema on ollut EinNorden. Ensi-iltansa ovat saaneet Aki Kaurismäen I hired a Contact Killer 16.5.2008, Ilpo Tuomarilan dramatisointi Mikael Niemen romaanista Populärmusik från Vittula 11.10.2008, Juha Jokelan Mobile Horror 17.10.2008 ja Katja Krohnin Iso paha susi 28.2.2009. Tulevia ensi-iltoja ovat Pirkko Saision Tunnottomuus 13.3.2009, Laura Ruohosen Yksinen 27.3.2009, Otso Kauton ja Markku Hoikkalan Pelastetaan äiti! 9.4.2009 ja Kaija Saariahon ooppera Kaukainen rakkaus 11.4.2009.  

 

Einnorden näytäntövuoden huipentuma Terve Rostock! -viikko 15. – 19.4.2009 on täynnä suomalaista teatteria. Viikon aikana nähdään kaikki edellä mainitut suomalaiset näytelmät ja sen lisäksi ohjelmassa on seminaareja, teatterivierailuja ja lukudraamaa. Esitysvierailuina nähdään Pirkko Saision Pienin yhteinen jaettava Mikko Roihan ohjauksena ja Teatteri Turmion esityksenä, Quo Vadiksen Objects & Emotions ja Hamlet sekä Mika Myllyahon Paniikki Turun Kaupunginteatterin esityksenä. Lukuteatteriesityksinä nähdään Sofi Oksasen Puhdistus, Paavo Westerbergin Kotiin ennen pimeää ja Anna Krogeruksen Rakkaudesta minuun. Teatteriviikkoa ovat tukeneet Teatterin tiedotuskeskus, Suomen Saksan-instituutti ja Suomen suurlähetystö, Berliini. 

 

NÄYTELMÄT.FI UUDISTUU 

19.03.2009 

Näytelmät.fi-palvelu on Suomen Näytelmäkirjailijaliiton ylläpitämä sähköinen näytelmäkirjasto, näytelmien välityspalvelu ja jatkuvasti päivittyvä hakuteos kotimaisesta näytelmäkirjallisuudesta. Näytelmät.fi-palvelussa on tällä hetkellä 4 000 näytelmää. Syksyllä 2006 avattua palvelua on julkaisun jälkeen kehitetty käyttäjiltä saadun palautteen perusteella. Viimeisin, 11.3.2009 julkistettu, laaja päivitys on keskittynyt käyttäjäystävällisyyden ja tiedotuksen parantamiseen, sekä sisällön lisäämiseen, ja se avaa samalla palvelun Teatterikorkeakoulun kirjastolle.  

 

Näytelmät.fi on kaikille avoin palvelu, jossa kävijät voivat selata näytelmien tietoja ja esittelyjä, etsiä tietoa näytelmäkirjailijoista ja lukea kirjailijahaastatteluja. Vain näytelmäteosten lataus vaatii käyttäjätunnukset. Tunnuksia on tähän mennessä myönnetty teattereille, ohjaajille ja äidinkielenopettajille. Uudistuksen myötä nyt myös Teatterikorkeakoulun kirjaston käyttäjät voivat tutustua näytelmiin sähköisesti.  

 

Teatterikorkeakoulun informaatikko Hellevi Hakalan mielestä palvelun avaaminen on erittäin merkittävä asia: “Oppilaskunta löytää palvelun kautta sekä uusia että vanhoja näytelmiä helposti ja vaivattomasti. Kirjaston näkökulmasta erityisen hienoa on myös vanhojen näytelmien runsaus. Meillä on vanhojen näytelmien kopioita, mutta ne alkavat olla aika huonossa kunnossa. Sähköisessä muodossa oleva kirjasto antaa mahdollisuuden tulostaa tekstejä tarvittaessa ja samalla se vapauttaa hyllytilaa”, sanoo Hakala.  

 

Suurin osa Teatterikorkeakoulusta valmistuneista dramaturgeista on valinnut Näytelmät.fi-palvelun teostensa hallinnointikumppaniksi, kertoo Näytelmäkirjailijaliiton toiminnanjohtaja Markus Pyhältö: “Se on ymmärrettävää jo siitäkin syystä, että palvelu on kirjailijoiden itsensä omistama ja voittoa tavoittelematon”, Pyhältö toteaa.  

 

Palvelun uudistus tuo mukanaan myös muita lisäyksiä, mukaan lukien Dramaturgipalvelun, joka tuo yhteen dramaturgisen alan työt ja tekijät. Kaikki kotimaisesta näytelmästä kiinnostuneet voivat nyt myös tilata Näytelmät.fi-uutiskirjeen sekä RSS-syötteitä valitsemistaan aihealueista. 

 

KIITOS KOTIMAISESTA NÄYTELMÄSTÄ 2008 -ADRESSI KUOPION KAUPUNGINTEATTERILLE 

23.03.2009 

Suomen Näytelmäkirjailijaliitto palkitsi Kuopion kaupunginteatterin Kiitos kotimaisesta näytelmästä 2008 -adressilla. Adressi myönnetään vuosittain teatterille, jolla on ollut eniten liiton edustuksessa olleita kotimaisia näytelmiä ohjelmistossaan. Vuonna 2008 Kuopion kaupunginteatterilla oli ohjelmistossaan neljä liiton edustamaa kotimaista kantaesitystä: Daniel Katzin Sielun rippeet, Johanna Sorjosen Pesäjuuri, Sari Oinosen Unikaverit sekä Marita Jaman F.E. Sillanpään romaanista dramatisoima Elokuu. Muut liiton edustamat näytelmät olivat Jorma Kairimon Agapetuksen romaanista dramatisoima Hilmanpäivät, Annika Kiurun Elina Karjalaisen kirjoista dramatisoima Uppo-Nalle ja rohkea Reeta, Juha Siltasen Se yö (osana esityskokonaisuutta Herrojen Eeva) sekä Ilmari Turjan Särkelä itte. Adressin luovutti teatterinjohtaja Lasse Lindemanille näytelmäkirjailija Johanna Sorjonen. Kuopion kaupunginteatteri on saanut adressin kahdesti aiemmin, vuosina 1989 ja 1975. Liitto on jakanut palkintoa vuodesta 1975 lähtien. 

 

UUDEN SUOMALAISEN TEATTERIN FESTIVAALI PETROSKOISSA TOUKOKUUSSA 2009 

3.04.2009 

Uuden suomalaisen teatterin festivaali järjestetään 24. – 28.5.2009 Petroskoin Kansallisessa teatterissa. Festivaalin ohjelma koostuu suomalaisen nykyteatterin esityksistä, uuden draaman lukutapahtumasta sekä suomalaista teatteria esittelevästä seminaarista ja näyttelystä. Pyrkimyksenä on antaa mahdollisimman laaja ja monipuolinen kuva suomalaisen nykyteatterin kirjosta. Esityksiksi festivaalille on valittu Lappeenrannan kaupunginteatterin esitys Minä olen Adolf Eichman, Kotkan kaupunginteatterin Kuin ensimmäistä päivää, Nälkäteatterin Toisissa tiloissa -ryhmän Aniara, Und er libet -ryhmän Bakkantit 2 sekä Majamaa & Kurki co:n monologi Siivet. Lisäksi festivaaleilla nähdään Petroskoin Kansallisen teatterin omat tuotannot: Kaisa Korhosen ohjaama Niskavuoren naiset sekä Vesa Tapio Valon ohjaama Kaisa ja Otto.  

 

Lukutapahtumaan on valittu otteita kymmeneltä suomalaiselta näytelmäkirjailijalta. Mukana on näytteitä muun muassa Maria Kilven, Juha Jokelan, Tuomas Timosen ja Marjo Niemen teksteistä. Suomalaista teatteria esittelevän seminaarin alustajia ovat Teatterin tiedotuskeskuksen johtaja Riitta Seppälä, Teatterimuseon johtaja Hanna Helavuori, Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Kirsikka Moring sekä teatteriohjaaja Kaisa Korhonen Suomalaista teatteria esittelevästä näyttelystä vastaavat Teatterimuseo ja Teatterin tiedotuskeskus.  

 

Uuden suomalaisen teatterin festivaali on osa monivuotista yhteistyöprojektia, jonka Suomen Teatteriohjaajien Liitto käynnisti vuonna 2006 Petroskoin Kansallisen teatterin kanssa suomenkielisen teatteritoiminnan turvaamiseksi ja kehittämiseksi Karjalassa. Osana projektia Suomen Teatteriohjaajien Liitto on hankkinut rahoituksen suomalaisen näyttelijän ja puheopettajan työskentelyyn Petroskoissa. Lisäksi ohjaaja Vesa Tapio Valo valittiin yli kymmenestä ehdokkaasta ohjaamaan Kansalliseen teatteriin Suomen Teatteriohjaajien Liiton järjestämän rahoituksen turvin.  

 

Festivaali on Suomen Teatteriohjaajien Liiton ja Petroskoin Kansallisen teatterin yhteishanke. Petroskoin Kansallinen teatteri on ainoa Suomen ulkopuolella toimiva ammattiteatteri, jossa on säännöllistä suomenkielistä esitystoimintaa. Teatterilla on suuri merkitys suomen kielen taidon ja suomenkielisen kulttuurin säilyttäjänä Karjalan tasavallassa. Teatteri vietti toissa syksynä 75-vuotisjuhliaan. Toimimalla festivaalin toisena järjestäjänä Suomen Teatteriohjaajien Liitto haluaa omalta osaltaan osallistua ajankohtaiseen keskusteluun suomalaisen kulttuuriviennin painotuksista ja arvosisällöistä. Venäjällä on yli 600 ammattiteatteria, ja maa tarjoaa suomalaiselle nykyteatterille valtavat mahdollisuudet. Uuden suomalaisen teatterin festivaalille kutsutaan teatterinjohtajia, ohjaajia, kriitikoita ja teatterivaikuttajia ympäri Venäjän. Festivaali esittelee suomalaista nykyteatteria ja näytelmätekstejä venäläisille teatterialan ammattilaisille ja venäläiselle yleisölle rakentaen positiivista Suomi-kuvaa ja edistäen vuorovaikutusta eri kansallisuuksien välillä.  

 

KUNNIAJÄSEN ANU KAIPAINEN ON KUOLLUT 

30.09.2009 

Suomen Näytelmäkirjailijaliiton kunniajäsen Anu Kaipainen on kuollut. Kaipainen menehtyi varhain tiistaiaamuna kotonaan Helsingissä. Kirjailijana, näytelmäkirjailijana ja runoilijana tunnettu Kaipainen kirjoitti lähes viisikymmenvuotisen uransa aikana yli kaksikymmentä romaania sekä lukuisia näytelmiä. Kaipainen toimi myös Näytelmäkirjailijaliiton puheenjohtajana vuosina 1975-1978. 

 

UUSI GAALA NÄYTTÄMÖTAITEELLE – THALIA-GAALA PALKITSEE ALAN TEKIJÖITÄ 

13.10.2009 

Näytelmäkirjailijaliitto on mukana uuden näyttämötaiteen Thalia-gaalan järjestämisessä. Yhtenä osana gaalaa jaetaan liiton Lea-palkinto. Lisätietoa 7.2.2010 järjestettävästä gaalasta alla olevassa tiedotteessa.  

 

Näyttämötaiteen Thalia-gaalassa palkitaan alan edellisen vuoden parhaita tekijöitä, produktioita ja ilmiöitä. Sunnuntaina 7. helmikuuta 2010 Suomen Kansallisteatterissa järjestettävä gaala on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Gaala toteutetaan jatkossa vuosittain. Suomi on teatterimaa. Valtakunnallinen teatteriverkosto on kattava: maassamme toimii vakituisesti lähes 140 teatteria, tanssiteatteria ja ryhmää, joilla on yhteensä 3,5 miljoonaa katsojaa vuodessa. Monimuotoinen teatterikenttä tarjoaa puheteatteria, tanssiteatteria, esitystaidetta, lastenteatteria, nukketeatteria, uutta sirkusta, klassikkoja, uusia kotimaisia näytelmiä, musikaaleja, balettia, oopperaa ja upeita teatteritekoja. Thalia-gaalassa nostetaan esille ja palkitaan alan tekijöitä ja parhaita teatteritekoja. Ohjelmassa esiintyy alan huipputaiteilijoita ja luvassa on mm. katkelmia vuoden parhaista esityksistä ja musiikkinumeroita. Gaala televisioidaan YLE TV1 -kanavalla suorana lähetyksenä.  

 

Monilla muilla aloilla on Suomessa jo pitkään järjestetty palkintogaaloja, esimerkiksi elokuva-alan Jussi-gaalaa jo 1940-luvulta lähtien. Thalia-gaalaan on koottu alan yhteisöjen aiemmin eri tilaisuuksissa jakamia palkintoja sekä luotu joukko uusia. Tavoitteena on nostaa alan näkyvyyttä sekä hienoja saavutuksia. Palkittavia kategorioita on 19. Ehdolla voi olla missä tahansa suomalaisessa ammattiteatterissa tai -ryhmässä 1.12.2008-30.11.2009 ensi-iltansa saanut produktio ja sen tekijät.  

 

Jokaisella kategorialla on oma raatinsa, joka koostuu alan asiantuntijoista. Yleisön suosikkinäyttelijä valitaan yleisöäänestyksellä internetissä. Kilpailussa jaetaan palkintoja useassa eri sarjassa. Palkinnon saavat muun muassa vuoden teatteri, teatteriteko, esitys, ohjaaja/dramaturgi, näytelmä, näyttelijät, yleisön suosikkinäyttelijä, lavastus, valoja äänisuunnittelu, teatterimusiikkiteko, tanssiteko, sirkusteko, lasten- tai nuortenteatteriteko. Thalia-gaalan suojelija on Tasavallan Presidentti Tarja Halonen. Gaalan järjestämisestä vastaa Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto yhteistyössä teatteri-, tanssi- ja sirkusalan muiden järjestöjen kanssa.  

 

Palkintokategoriat ja järjestäjät  

1. Vuoden teatteri Suomen Teatterit ry  

2. Thalia-palkinto Teatterin Tiedotuskeskus  

3. Ohjaaja-/dramaturgipalkinto Suomen Teatteriohjaajien Liitto  

4. Lea-palkinto Suomen Näytelmäkirjailijaliitto  

5. Vuoden miesnäyttelijä Suomen Näyttelijäliitto  

6. Vuoden naisnäyttelijä Suomen Näyttelijäliitto  

7. Vuoden näyttelijätulokas Suomen Näyttelijäliitto  

8. Yleisön suosikkinäyttelijä Yleisöäänestys  

9. Illusion-palkinto Suomen Lavastustaiteilijain Liitto  

10. Säde-palkinto (Vuoden valosuunnittelu, Vuoden äänisuunnittelu, Vuoden kuvasuunnittelu) Suomen Valo- ja Äänisuunnittelijoiden Liitto  

11. Vuoden teatterimusiikkiteko Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry sekä Suomen Säveltäjät ry  

12. Tanssin maineteko Suomen Tanssitaiteilijain Liitto  

13. Sirkuksen Lumo -palkinto Sirkuksen tiedotuskeskus  

14. Lasten- tai nuortenteatteriteko Suomen Teatterit ry  

15. Vuoden harrastajateatteri Työväen Näyttämöiden Liitto ja Suomen Harrastajateatteriliitto  

16. Silmänkääntäjä-palkinto Teatterin Tiedotuskeskus  

17. TINFO-palkinto Teatterin Tiedotuskeskus  

18. Elämäntyöpalkinto Gaalatyöryhmä  

19. Vuoden teatteriteko Teatterikeskus 

 

 

LEA-PALKINTO: VIISI NÄYTELMÄTEKSTIÄ EHDOLLA VUODEN PARHAAKSI NÄYTELMÄKSI 

14.12.2009 

Suomen Näytelmäkirjailijaliitto on jakanut vuoden parhaan näytelmätekstin palkitsevaa Lea-palkintoa vuodesta 1985 lähtien. Palkinto myönnetään näytelmäkirjailijalle tekstin, ei esityksen perusteella. Tänä vuonna palkintoraati on nimennyt palkintoehdokkaiksi viisi näytelmää. Voittaja selviää helmikuussa järjestettävässä näyttämötaiteen Thalia-gaalassa.  

 

Raadin mielestä suomalainen näytelmäkirjallisuus on voimissaan ja voi hyvin. Valtaosa raadin lukemista teksteistä oli tasoltaan hyviä, ja ymmärrämme erinomaisesti teattereita, jotka ne ovat kantaesittäneet. Komedioita oli vähän, mikä kertonee lajin vaikeudesta, koska kysyntää komediamuotoisille näytelmille selkeästi olisi. Vain kahden tai kolmen tekstin kohdalla tuntui, että kantaesityksen syynä on täytynyt olla jokin muu tekijä kuin itse teksti; esimerkiksi työryhmä, ohjausnäkemys, tai muu vastaava. Tämä kertoo paitsi näytelmäkirjailijoiden, myös ohjaajien, dramaturgien ja teatterijohtajien ammattitaidosta.  

 

Lea-palkintoraadille saapui eräpäivään mennessä yhteensä 48 näytelmää, joista 36 täyttivät kilpailuehdot. Palkintoon voivat asettua ehdolle kaikki 1.12.2008-30.11.2009 välisenä aikana maassamme kantaesitetyt kotimaiset näytelmät, jotka olivat saaneet ensi-iltansa suomalaisessa ammattiteatterissa suomen, ruotsin tai saamen kielellä. Dramatisointi hyväksytään Lea-palkintoehdokkaaksi siinä tapauksessa, että alkuperäisteoksen tekijä on kirjoittanut itse teoksensa näytelmäksi tai ollut kirjoittavana osapuolena mukana teoksen dramatisoinnissa. Kymmenkunta tekstiä oli lähellä päästä Lea-palkinnon loppukarsintaehdokkaiksi. 

 

Loppuvaiheessa tasavertaisista teksteistä nousi kuitenkin yksimielisesti esiin viisi teosta. Ehkä valintaan vaikuttaneista tekijöistä voisi tehdä huomion, että yhdessäkään näistä viidestä valitusta tekstistä ei miljöönä tai aiheena ole teatteri tai sen tekijät. Mukana on neljä nykyajasta kertovaa tekstiä, ja yksi historiaan sijoittuva teos. Kaksi näytelmäteksteistä on ruotsinkielisiä, kolme suomeksi kirjoitettuja. Neljä näytelmää on suunnattu aikuisyleisöille, yksi myös nuoremmille. Kirjailijoista kolme on naiskirjailijoita, kaksi miestä. Neljä teksteistä on tuotannoltaan pienimuotoisia, yksi suurempi. Mikään näytelmistä ei ole kovin pitkä. 

 

Vuoden 2009 Lea-palkinnon ehdokkaat ovat:  

– Bargum, Johan: FRÖKEN, CHAMPAGNE!  

– Kaartinen, Kati: AINA 

– Niemi, Marjo: NÄYTÄT VIERAALTA, RAKAS  

– Peltola, Sirkku: PIENI RAHA  

– Snickars, Peter: TVÅ LJUS I FÖNSTRET  

 

Voittaja selviää sunnuntaina 7. helmikuuta 2010 YLE TV1 -kanavalla suorana lähetyksenä televisioitavassa näyttämötaiteen Thalia-gaalassa, joka järjestetään nyt ensimmäistä kertaa. Gaalan takana ovat Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto yhteistyössä teatteri-, tanssi- ja sirkusalan muiden järjestöjen kanssa. Vuoden 2009 Lea-raatina toimivat teatterinjohtaja Jussi Helminen, dramaturgi Pekka Sonck ja tiedottaja Anneli Kurki.