Uutiset 2008

SYKSY SUOMALAISTEN NÄYTELMIEN VOITTOKULKUA VIROSSA 

7.01.2008 

LEHDISTÖTIEDOTE Julkaisuvapaa 21.12.2007  

Syksy suomalaisten näytelmien voittokulkua Virossa  

Aatonaattona Tallinnassa ensi-iltansa saava dramatisointi Antti Tuurin teoksesta Joki virtaa läpi kaupungin päättää ennennäkemättömän vilkkaan suomalaisten näytelmien syyskauden Viron teattereissa. Maassa syksyllä kantaesityksessä olleita suomalaisia näytelmiä oli peräti kuusi. Ennen Tuuria Virossa ensi-iltansa syksyn aikana saivat Aino Kallaksen Reigin pappi, Tove Janssonin Trollvinter, Jussi Kylätaskun Runar ja Kyllikki, Sirkku Peltolan Suomen hevonen, sekä Reko Lundánin teoksista koostettu Ilman suuria suruja

 

Näiden lisäksi Kansallisteatteri vieraili lokakuussa Tallinnan Eesti Draamateaterissa, mukanaan Sofi Oksasen Viron lähihistoriaa syväluotaava ja erittäin paljon mielenkiintoa herättänyt esikoisnäytelmä Puhdistus. Näytelmien vastaanotto on Virossa ollut kauttaaltaan erittäin positiivinen. Kotimaisten näytelmien ulkomailla tunnetuksi tekemistä viime vuosina vahvasti ajanut Suomen Näytelmäkirjailijaliitto näkeekin yhteistyön virolaisten teattereiden kanssa merkittäväksi askeleeksi suomalaisen draamakirjallisuuden viennissä ulkomaille.  

 

NÄYTELMÄT.FI MULLISTANUT KOTIMAISEN NÄYTELMÄVÄLITYKSEN 

15.01.2008 

LEHDISTÖTIEDOTE 14.1.2008 JULKAISUVAPAA  

 

Näytelmät.fi mullistanut kotimaisen näytelmävälityksen  

 

Teattereiden keskuudessa suurta suosiota saavuttanut Internet-palvelu Näytelmät.fi on ylittänyt kaikki palvelulle asetut tavoitteet: yli 20 000 sivustolla käyntiä ja yli 120 000 yksittäistä sivulatausta viimeisen kolmen kuukauden sisällä. Suomen Näytelmäkirjailijaliiton toiminnanjohtaja Markus Pyhällön mukaan Näytelmät.fi on nopeasti vakiinnuttanut asemansa kotimaisten näytelmien välityspalveluna.  

 

Näytelmätekstien digitaaliseen jakeluun keskittyvä Näytelmät.fi mahdollistaa teatterintekijöille näytelmäteoksien haun, selaamisen ja lukemisen Internetin kautta. Se on samalla myös jatkuvasti päivitettävä hakuteos kotimaisista näytelmäkirjailijoista ja heidän tuotannostaan. Näytelmät.fi:n yli 3 500 näytelmän valikoima kattaa kotimaisen nykydraaman nousevat tähdet ja korkeimman kärjen, unohtamatta klassikoita aina 1920-luvulta lähtien. Palvelun käyttöluvan hankkineilla on mahdollisuus ladata näytelmäteoksia digitaalisessa muodossa, sekä tulostaa ja kopioida luku- ja harjoituskappaleita teatterin sisäiseen käyttöön.  

 

Palvelun kautta on myös mahdollisuus solmia tekijänoikeussopimuksia sekä hallinnoida esityksiin liittyviä tekijänoikeuskorvauksia, tuoden täten kaiken näytelmien valintaan ja sopimusviidakkoon liittyvän toiminnan yhden helppokäyttöisen ja aina avoinna olevan käyttöliittymän alle. Teatterit pääsevät siten keskittymään siihen, mitä he tekevät parhaiten: tuottamaan korkealaatuista kotimaista teatteria. Maailmanlaajuisestikin innovatiivinen Näytelmät.fi on herättänyt erittäin suurta kiinnostusta myös Suomen rajojen ulkopuolella. Näytelmäkirjailijaliiton tavoitteena onkin lähitulevaisuudessa lanseerata samaan konseptiin pohjautuva suomalaisten käännösnäytelmien jakelukanava kansainväliselle teatterikentälle. 

 

MARIA KILVEN “HARMIN PAIKKA” JATKAA MENESTYSTÄÄN KESKI-EUROOPASSA 

31.01.2008 

LEHDISTÖTIEDOTE 31.1.2008 JULKAISUVAPAA  

 

Maria Kilven “Harmin paikka” jatkaa menestystään Keski-Euroopassa  

 

Arvostetun saksalaisen Stückemarkt -palkinnon viime keväänä voittanut Maria Kilven näytelmä Harmin paikka on saamassa nyt ensi-iltansa Itävallassa. Wienin Burgtheaterissa helmikuun alusta esitettävä itävaltalainen tuotanto seuraa Berlinissä joulukuussa esityksensä aloittanutta saksalaista produktiota, joka toimi myös näytelmän maailmanlaajuisena kantaesityksenä.  

 

Teatterikorkeakoulusta valmistuneen Kilven, 28, minimalistinen näytelmä seuraa karjalaisen mummon ja hänen helsinkiläisen tyttärentyttärensä dialogia mummon itäsuomalaisessa asunnossa jouluaikaan. Teoksen keskeiset aiheet kuten sukupolvien välinen kommunikaatio ja historiallisen tapahtumien muistaminen ja unohtaminen ovat herättäneet vastakaikua keskieurooppalaisessa yleisössä.  

 

Suomen Näytelmäkirjailijaliiton toiminnanjohtajan Markus Pyhällön mukaan näytelmän nauttima kiinnostus Keski-Euroopassa osoittaa, että suomalaiselle näytelmälle on kysyntää ulkomailla edellyttäen, että olosuhteet näytelmäviennille on luotu suotuisiksi. Pyhältö näkee kotimaisen näytelmäviennin keskeisinä tarpeina näytelmien näkyvyyden parantamisen, sekä sellaisen kansainvälisen agentuuriverkoston luomisen, mikä mahdollistaa suorat sopimussuhteet kirjailijan ja paikallisen agentin kanssa, kuten Maria Kilven kohdalla on tapahtunut.  

 

Näytelmäkirjailijaliitto rakentaa aktiivisesti yhteistyösuhteita eri maissa toimivien paikallisten agentuurien kanssa, luoden täten luotettavan kansainvälisen sopimuskumppaniverkoston, jonka kautta kirjailijoiden on sekä helpompi että turvallisempi solmia ulkomaansopimuksia. Liiton tehtävä on saattaa ulkomainen agentuuri ja kirjailija yhteen, Pyhältö toteaa. Kansainvälisen agentuuriverkoston tueksi ja työkaluksi Näytelmäkirjailijaliitto aikoo vuoden 2008 aikana lanseerata finnishplays.com -sivuston. Sivusto perustuu jo kotimaassa asemansa vakiinnuttaneeseen näytelmien markkinointi- ja jakelukanavaan, näytelmät.fi -palveluun.  

 

Suomen Näytelmäkirjailijaliitto on vuonna 1921 perustettu voittoa tavoittelematon aatteellinen yhdistys, jonka tehtävänä on edistää suomalaista draamakirjallisuutta ja huolehtia näytelmä-, elokuva-, tv-, kuunnelma- ja multimediakäsikirjoittajien eduista. Siihen kuuluu tällä hetkellä yli 400 jäsentä.  

 

HAAPOJA LUKUDRAAMANA YHDYSVALLOISSA 

15.02.2008 

The Odyssey Theatre Ensemble (L.A) järjestää luennan Jussi Kylätaskun näytelmästä Haapoja sunnuntaina 17.2. Lukudraamaesityksessä ovat mukana näyttelijät Peter Franzen, Nina Sallinen, David Bridel, Jonathan C Green ja Theo Puckett. Ohjaus on Marjo-Riikka Mäkelän.  

 

LEA-PALKINNON FINALISTIT 

22.12.2008 

Vuoden 2008 Lea-palkinnosta kilpailee viisi finalistia. 

 

Lea-finalistit aakkosjärjestyksessä:  

Iira Halttunen: Ähtäriin – eli kaunein poika heti Morrisonin jälkeen (Kom-teatteri, 28.2.2008)  

Kati Kaartinen: Kolmas (Kom-teatteri, 15.10.2008)  

Anna Krogerus: Kuin ensimmäistä päivää (Kajaanin kaupunginteatteri, 5.12.2007)  

Okko Leo: Kenttä (KokoTeatteri, Irtolaiset-ryhmä, 10.10.2008)  

Laura Ruohonen: Sotaturistit (Suomen Kansallisteatteri, 26.11.2008)  

 

Lea-palkinto: Lea-palkinto on Suomen Näytelmäkirjailijaliiton jakama palkinto ansiokkaasta suomalaisesta näytelmäteoksesta. Palkinto myönnetään näytelmäteoksen (ei esityksen) perusteella kirjailijalle. Lea-palkintoa on myönnetty vuodesta 1985. Palkinnon arvo on 5 000 euroa. Vuoden 2008 Lea-finalistit valittiin niiden kotimaisten näytelmäkantaesitysten joukosta, jotka saivat ensi-iltansa suomalaisessa ammattiteatterissa suomen-, ruotsin- tai saamen kielellä 1.12.2007-30.11.2008.