Uutiset 2007

SUOMALAINEN NÄYTELMÄKIRJALLISUUS ESILLÄ UNKARISSA 

13.04.2007 

Finnpad-hankkeen tarkoituksena on tehdä suomalaista näytelmäkirjallisuutta ja teatteria tunnetuksi Unkarissa sekä sen naapurimaissa. Uudella sivustolla, jonka materiaalin laatimiseen myös Suomen Näytelmäkirjailijaliitto on osallistunut, on tietoa suomalaisesta teatterista, kirjailijoista ja heidän teoksistaan kolmella eri kielellä (unkari, suomi, englanti). 

 

NISKAVUOREN NUORI EMÄNTÄ LATVIASSA 

13.04.2007 

Teatterin tiedotuskeskuksen mukaan Feliks Deicsin ohjaaman näytelmän esitys on saanut runsaasti huomiota paikallisissa tiedotusvälineissä. Suomenkielisiä otteita voi tiedustella sähköpostitse suoraan Tinfosta. 

 

SUOMALAISEN TEATTERIN FESTIVAALI YHDYSVALLOISSA OLI SUURMENESTYS 

26.06.2007 

Lit Moon -teatteri Santa Barbarasta, Kalifornia, toteutti suomalaisten näytelmien festivaalin Santa Barbaran Center Stage -teatterissa 8.-17. kesäkuuta. Festivaalilla nähtiin John Blondellin ohjaus Laura Ruohosen näytelmästä Kuningatar K (Queen C). Toinen suomalaisproduktio oli Mikko Viherjuuren ohjaama Anna Krogeruksen Rakkaudesta minuun (For Sheer Love of Me), jonka päärooleissa näyttelivät Irina Björklund ja Peter Franzén. Vieraille esiteltiin lisäksi lukudraamoina Mika Myllyahon Paniikki ja Sirkku Peltolan Suomen hevonen amerikkalaisten ohjaajien ja näyttelijöiden tuotantoina.  

 

Suomesta paikalle matkustivat johtaja Riitta Seppälä Teatterin tiedotuskeskuksesta ja kirjailijat Laura Ruohonen, Anna Krogerus ja Sirkku Peltola, jotka solmivat matkan aikana monia hyödyllisiä kontakteja. Koko tapahtumasta on kiittäminen Tampereen Teatterin pääohjaajaa Mikko Viherjuurta. Neljä vuotta sitten hän esitti Teatterin tiedotuskeskukselle idean lähteä kiertämään USA:n länsirannikon teattereita mukanaan pino hienoja suomalaisia näytelmiä. Tiedotuskeskus lähti leikkiin mukaan. Rahoitusta saatiin rahastoilta ja sekä ulkoasiainministeriöltä että opetusministeriön kulttuurivientiyksiköltä. Projekti sai nimen Find a Fine Finnish Play ja Viherjuuren mukana Yhdysvaltoihin matkasi ensimmäisellä kierroksella vuonna 2005 näytelmiä viideltä kirjailijalta, joukossa Laura Ruohosen Kuningatar K, jonka Lit Moon Theater Companyn johtaja John Blondell ensimmäisenä nappasi.  

 

Nyt toisella kierroksella 2007 esiteltiin näytelmiä käännöksinä viideltä uudelta kirjailijalta, edellä mainittujen lisäksi Kari Hotakaiselta ja Arto Salmiselta. Hanke onnistui ja Find a Fine Finnish Play -projektin toinen vaihe kantaa nyt hienoa hedelmää. Santa Barbaran festivaalille Teatterin tiedotuskeskus kutsui teatterivaikuttajia merkittävistä amerikkalaisista teattereista, joissa Viherjuuri on projektin aikana vieraillut ja joissa suomalaisia näytelmiä oli jo luettu. Kohdeteattereita USAn länsirannikolla on jo kolmisenkymmentä, mm. La Jolla Playhouse, San Diego Repertory Theater, American Conservatory Theater San Fransisco, Rubicon Theater Company jne.  

 

Suomalaisnäytelmät saivat lämpimän ja innostuneen vastaanoton sekä yleisöltä että teatterin ammattilaisilta ja kriitikoilta. Näytelmien huumori upposi amerikkalaisiin vaikeuksitta. Keskusteluissa teatteriohjaajien ja dramaturgien kanssa välittyi selkeästi halu toteuttaa myös muissa teattereissa suomalaisten näytelmien tuotantoja. Paikalliset sanomalehdet lähettivät arvostelijansa tapahtumaan ja tuoreeltaan ilmestyneet arvostelut ovat kautta linjan erittäin positiivisia:  

 

Anna Krogeruksen näytelmän Rakkaudesta minuun arvioita:  

 

“En ole koskaan liikuttunut niin kuin Rakkaudesta minuun -näytelmää katsoessani. — Näytelmässä on puhdasta rakkautta joka lävistää sydämen.”  

Steven Libowitz, Santa Barbara Daily Sound  

 

“Anna Krogeruksen näytelmä on kerrottu 10-vuotiaan, terävän mutta yksinäisen Sylvian näkökulmasta. Rakkaudesta minuun on paikoin hauska, paikoin koskettava, kauttaaltaan intensiivinen ja ajoittain raastavasti tunteisiin käyvä. — Sylvian roolin näyttelevä, 22-vuotias Amber Angelo on käsittämättömän taitava. Hänen eleensä, puhetapansa, pintapuolisen iloisuuden läpi kuvastuva sisäinen myllerrys ovat aidon lapsenomaisia ja pelottavan tunnistettavia. — Peter Franzen on vakuuttava perheen isänä, tv-psykologina, Irina Björklund äitinä on kutkuttavan hermoheikko hahmo. — Rakkaudesta minuun antaa terävän kuvan menetetyistä mahdollisuuksista ja surullisista totuuksista, silti näytelmän loppu on yllättävän suloinen ja hellä, toivoa täynnä.” 

Justine Sutton, Santa Barbara News Press  

 

“Kun otsikko on otettu Sylvia Plathin runosta ja erään henkilön koiran nimi on Jack Kerouac, voisi kuvitella tekstin olevan amerikkalaisvaikutteinen postmoderni tekele. Kuitenkin kyseessä on erinomainen näytelmä, Mikko Viherjuuren loistavasti ohjaama ja kautta linjan hienosti näytelty, kaikkea muuta kuin metafiktiivinen harjoitelma. Tarina on yksinkertainen, näytelmän katkeransuloinen tunnecocktail kuitenkaan ei. Ja jokainen näyttelijä saa tekstistä tilaa huippusuoritukseen. — Samalla silmänkääntäjän ammattitaidolla kuin elokuvassa ‘13 Going on 30’ nuori näyttelijätär Amber Angelo esittää lasta sarjassa provokatiivisia ja paljastavia kohtauksia; ne johtavat mielikuvitukselliseen ja koskettavaan loppukohtaukseen, jossa lapsen fantasia rakentaa pohjan aikuisten sovinnolle.” 

Charles Donelan, Santa Barbara Independent  

 

Laura Ruohosen näytelmän Kuningatar K arvioita:  

 

“Victoria Finlayson Kristiinana oli vaikuttavan tutkimaton ja säälimätön. John Blondellin ohjaus tavoitti näytelmän monikerroksisen, runollisen ja vertauskuvallisen luonteen. Tekstin humoristiset ja absurdit puolet nousivat esiin yhtä lailla kuin sen moniselitteiset ja traagiset hetket. Laura Ruohonen itse katseli tulkintaa herpaantumattomana ja säteillen.”  

Elizabeth Schwyzer, Santa Barbara Independent  

 

“Kuningatar K oli omiaan Lit Moon -teatterille, joka on tunnettu innovatiivisesta ja fyysisestä teatterikielestään. Victoria Finlayson kuningattarena toi hyvin esiin roolihahmon häilyvyyden, omapäisyyden ja omituisuudet. — Esityksen jälkeisellä vastaanotolla sain tilaisuuden keskustella viehättävän kirjailijan kanssa. ‘Näytelmä tavoitti hienosti kuningattaren sielun’, Ruohonen sanoi. Hän oli vaikuttunut näkemästään sanoen että tulkinta oli hyvin toisenlainen verrattuna näytelmän eurooppalaisiin esityksiin verrattuna.” 

Paul Froster Froemming, Santa Barbara Daily Sound  

 

Arvioita Paniikin ja Suomen hevosen lukutapahtumista:  

 

“Paniikki kuvaa onnistuneesti urbaanin elämän vakavia ja koomisia puolia. — Suomen hevosen kirjoittaja Sirkku Peltola välittää yhteiskunnallisia aiheita perhesuhteiden kautta häikäisevän taitavasti. Ei ihme että näytelmä valittiin Suomen parhaaksi vuonna 2005. — Näytelmistä kuvastuu selkeästi kuinka vahvaa on teatteri Suomessa, meillä on ollut onni saada näin ilahduttavia näyttöjä maan mielenkiintoisimmilta nykynäytelmäkirjailijoilta. Toivottavasti Lit Moon Theater Company ja Teatterin tiedotuskeskus Suomessa menestyksensä innoittamina järjestävät Midnight Sun Festivaalin Santa Barbaraan uudestaan.”  

Macy Weiser, Santa Barbara Independent  

 

SIRKKU PELTOLAN MUMMUN SAAPPAASSA SOI FOX TEATTERIFESTIVAALEILLE KALIFORNIAAN VUONNA 2008 

15.08.2007 

Tampereen Teatterin pääohjaaja Mikko Viherjuuri on kutsuttu ohjaamaan Rubicon Theatren kansainväliselle teatterifestivaalille heinäkuussa 2008. Näytelmäksi on valittu Sirkku Peltolan Mummun saappaassa soi fox. Sen on kääntänyt englanniksi Eva Buchwald nimellä Gran`s Wellington Fox.  

 

Näytelmä oli mukana kesäkuussa Teatterin Tiedotuskeskuksen Kaliforniaan suuntautuneessa näytelmävientikampanjassa Find a Fine Finnish Play. Rubicon -teatterin taiteellinen johtaja Karyl Lynn Burns ja festivaalin johtaja Linda Purl näkivät Viherjuuren erinomaiset arvostelut amerikkalaisissa lehdissä saaneen ohjauksen Anna Krogeruksen näytelmästä Rakkaudesta minuun, joka esitettiin kesäkuussa Santa Barbarassa sijaitsevan Lit Moon -teatterin järjestämillä suomalaisen näytelmän festivaalilla.  

 

Vuonna 1998 perustettu Venturan kaupungissa sijaitseva Rubicon on lukuisin palkinnoin tunnustettu teatteri, jolle Jack Lemmon teki viimeiseksi jääneen roolityönsä. Teatterifestivaalin ohjelmisto koostuu ulkomaisista esityksistä ja festivaalin omista tuotannoista, joiden ohjaajina ovat vierailleet mm. Dublinin Gate Theatren johtaja Michael Colman sekä Samuel Beckettín monivuotinen työtoveri ja Beckett-ohjauksistaan maailmankuulu saksalainen Walter Asmus. Linda Purl saapuu vuonna 2008 Tampereen teatterikesään etsimään vuoden 2010 juhlilleen suomalaista esitystä. 

 

REKO LUNDÁNIN TEKSTIT MENESTYS VIROSSA 

5.11.2007 

Kirsikka Moring kertoo Helsingin Sanomissa 1.11. että Reko Lundánin kolmesta teoksesta koottu näytelmä Suurema kurbuseta (Ilman suuria suruja) on syksyn suuri yleisömenestys Vanemuine-teatterissa Tartossa. 700 paikan katsomo on täynnä illasta iltaan. Ohjaaja Ingo Normet on koonnut esityksen Lundánin näytelmistä Aina joku eksyy ja Teillä ei ollut nimiä sekä romaanista Ilman suuria suruja. Sovitustyö alkoi jo Lundánin eläessä ja hänen tuellaan. Suurema kurbuseta on ensimmäinen Virossa esitetty Lundán. 

 

“KIITOS KOTIMAISESTA NÄYTELMÄSTÄ” -ADRESSI JOENSUUN KAUPUNGINTEATTERILLE 

5.12.2007 

Suomen Näytelmäkirjailijaliiton vuodesta 1975 jakama “Kiitoksia kotimaisesta näytelmästä” -adressi luovutettiin aikaisemmin tänään Joensuun Kaupunginteatterille vuoden 2006 osalta. Adressi myönnetään vuosittain teatterille, jolla on ollut eniten liiton kirjastossa olleita kotimaisia alkuperäisnäytelmiä ohjelmistossaan.