Uusi gaala näyttämötaiteelle – Thalia-gaala palkitsee alan tekijöitä

Näytelmäkirjailijaliitto on mukana uuden näyttämötaiteen Thalia-gaalan järjestämisessä. Yhtenä osana gaalaa jaetaan liiton Lea-palkinto. Lisätietoa 7.2.2010 järjestettävästä gaalasta alla olevassa tiedotteessa.

Näyttämötaiteen Thalia-gaalassa palkitaan alan edellisen vuoden parhaita tekijöitä, produktioita ja ilmiöitä. Sunnuntaina 7. helmikuuta 2010 Suomen Kansallisteatterissa järjestettävä gaala on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Gaala toteutetaan jatkossa vuosittain.

Suomi on teatterimaa. Valtakunnallinen teatteriverkosto on kattava: maassamme toimii vakituisesti lähes 140 teatteria, tanssiteatteria ja ryhmää, joilla on yhteensä 3,5 miljoonaa katsojaa vuodessa. Monimuotoinen teatterikenttä tarjoaa puheteatteria, tanssiteatteria, esitystaidetta, lastenteatteria, nukketeatteria, uutta sirkusta, klassikkoja, uusia kotimaisia näytelmiä, musikaaleja, balettia, oopperaa ja upeita teatteritekoja. Thalia-gaalassa nostetaan esille ja palkitaan alan tekijöitä ja parhaita teatteritekoja. Ohjelmassa esiintyy alan huipputaiteilijoita ja luvassa on mm. katkelmia vuoden parhaista esityksistä ja musiikkinumeroita. Gaala televisioidaan YLE TV1 -kanavalla suorana lähetyksenä.

Monilla muilla aloilla on Suomessa jo pitkään järjestetty palkintogaaloja, esimerkiksi elokuva-alan Jussi-gaalaa jo 1940-luvulta lähtien. Thalia-gaalaan on koottu alan yhteisöjen aiemmin eri tilaisuuksissa jakamia palkintoja sekä luotu joukko uusia. Tavoitteena on nostaa alan näkyvyyttä sekä hienoja saavutuksia. Palkittavia kategorioita on 19. Ehdolla voi olla missä tahansa suomalaisessa ammattiteatterissa tai -ryhmässä 1.12.2008–30.11.2009 ensi-iltansa saanut produktio ja sen tekijät. Jokaisella kategorialla on oma raatinsa, joka koostuu alan asiantuntijoista. Yleisön suosikkinäyttelijä valitaan yleisöäänestyksellä internetissä. Kilpailussa jaetaan palkintoja useassa eri sarjassa. Palkinnon saavat muun muassa vuoden teatteri, teatteriteko, esitys, ohjaaja/dramaturgi, näytelmä, näyttelijät, yleisön suosikkinäyttelijä, lavastus, valoja äänisuunnittelu, teatterimusiikkiteko, tanssiteko, sirkusteko, lasten- tai nuortenteatteriteko.

Thalia-gaalan suojelija on Tasavallan Presidentti Tarja Halonen. Gaalan järjestämisestä vastaa Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto yhteistyössä teatteri-, tanssi- ja sirkusalan muiden järjestöjen kanssa.

Palkintokategoriat ja järjestäjät

1. Vuoden teatteri
Suomen Teatterit ry

2. Thalia-palkinto
Teatterin Tiedotuskeskus

3. Ohjaaja-/dramaturgipalkinto
Suomen Teatteriohjaajien Liitto

4. Lea-palkinto
Suomen Näytelmäkirjailijaliitto

5. Vuoden miesnäyttelijä
Suomen Näyttelijäliitto

6. Vuoden naisnäyttelijä
Suomen Näyttelijäliitto

7. Vuoden näyttelijätulokas
Suomen Näyttelijäliitto

8. Yleisön suosikkinäyttelijä
Yleisöäänestys

9. Illusion-palkinto
Suomen Lavastustaiteilijain Liitto

10. Säde-palkinto
(Vuoden valosuunnittelu, Vuoden äänisuunnittelu, Vuoden kuvasuunnittelu)
Suomen Valo- ja Äänisuunnittelijoiden Liitto

11. Vuoden teatterimusiikkiteko
Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry sekä Suomen Säveltäjät ry

12. Tanssin maineteko
Suomen Tanssitaiteilijain Liitto

13. Sirkuksen Lumo -palkinto
Sirkuksen tiedotuskeskus

14. Lasten- tai nuortenteatteriteko
Suomen Teatterit ry

15. Vuoden harrastajateatteri
Työväen Näyttämöiden Liitto ja Suomen Harrastajateatteriliitto

16. Silmänkääntäjä-palkinto
Teatterin Tiedotuskeskus

17. TINFO-palkinto
Teatterin Tiedotuskeskus

18. Elämäntyöpalkinto
Gaalatyöryhmä

19. Vuoden teatteriteko
Teatterikeskus