Uuden suomalaisen teatterin festivaali Petroskoissa toukokuussa 2009

Uuden suomalaisen teatterin festivaali järjestetään 24. - 28.5.2009 Petroskoin Kansallisessa teatterissa. Festivaalin ohjelma koostuu suomalaisen nykyteatterin esityksistä, uuden draaman lukutapahtumasta sekä suomalaista teatteria esittelevästä seminaarista ja näyttelystä. Pyrkimyksenä on antaa mahdollisimman laaja ja monipuolinen kuva suomalaisen nykyteatterin kirjosta.

Esityksiksi festivaalille on valittu Lappeenrannan kaupunginteatterin esitys Minä olen Adolf Eichman, Kotkan kaupunginteatterin Kuin ensimmäistä päivää, Nälkäteatterin Toisissa tiloissa -ryhmän Aniara, Und er libet -ryhmän Bakkantit 2 sekä Majamaa & Kurki co:n monologi Siivet. Lisäksi festivaaleilla nähdään Petroskoin Kansallisen teatterin omat tuotannot: Kaisa Korhosen ohjaama Niskavuoren naiset sekä Vesa Tapio Valon ohjaama Kaisa ja Otto.

Lukutapahtumaan on valittu otteita kymmeneltä suomalaiselta näytelmäkirjailijalta. Mukana on näytteitä muun muassa Maria Kilven, Juha Jokelan, Tuomas Timosen ja Marjo Niemen teksteistä. Suomalaista teatteria esittelevän seminaarin alustajia ovat Teatterin tiedotuskeskuksen johtaja Riitta Seppälä, Teatterimuseon johtaja Hanna Helavuori, Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Kirsikka Moring sekä teatteriohjaaja Kaisa Korhonen

Suomalaista teatteria esittelevästä näyttelystä vastaavat Teatterimuseo ja Teatterin tiedotuskeskus.

---

Uuden suomalaisen teatterin festivaali on osa monivuotista yhteistyöprojektia, jonka Suomen Teatteriohjaajien Liitto käynnisti vuonna 2006 Petroskoin Kansallisen teatterin kanssa suomenkielisen teatteritoiminnan turvaamiseksi ja kehittämiseksi Karjalassa. Osana projektia Suomen Teatteriohjaajien Liitto on hankkinut rahoituksen suomalaisen näyttelijän ja puheopettajan työskentelyyn Petroskoissa. Lisäksi ohjaaja Vesa Tapio Valo valittiin yli kymmenestä ehdokkaasta ohjaamaan Kansalliseen teatteriin Suomen Teatteriohjaajien Liiton järjestämän rahoituksen turvin.

Festivaali on Suomen Teatteriohjaajien Liiton ja Petroskoin Kansallisen teatterin yhteishanke. Petroskoin Kansallinen teatteri on ainoa Suomen ulkopuolella toimiva ammattiteatteri, jossa on säännöllistä suomenkielistä esitystoimintaa. Teatterilla on suuri merkitys suomen kielen taidon ja suomenkielisen kulttuurin säilyttäjänä Karjalan tasavallassa. Teatteri vietti toissa syksynä 75-vuotisjuhliaan.

Toimimalla festivaalin toisena järjestäjänä Suomen Teatteriohjaajien Liitto haluaa omalta osaltaan osallistua ajankohtaiseen keskusteluun suomalaisen kulttuuriviennin painotuksista ja arvosisällöistä.

Venäjällä on yli 600 ammattiteatteria, ja maa tarjoaa suomalaiselle nykyteatterille valtavat mahdollisuudet. Uuden suomalaisen teatterin festivaalille kutsutaan teatterinjohtajia, ohjaajia, kriitikoita ja teatterivaikuttajia ympäri Venäjän. Festivaali esittelee suomalaista nykyteatteria ja näytelmätekstejä venäläisille teatterialan ammattilaisille ja venäläiselle yleisölle rakentaen positiivista Suomi-kuvaa ja edistäen vuorovaikutusta eri kansallisuuksien välillä.

Lisätietoja:
Jaakko Tohkanen
Festivaalin tuottaja
jasu.tohkanen@windowslive.com
050 530 4535