Näytelmät.fi uudistuu

Näytelmät.fi-palvelu (www.naytelmat.fi) on Suomen Näytelmäkirjailijaliiton ylläpitämä sähköinen näytelmäkirjasto, näytelmien välityspalvelu ja jatkuvasti päivittyvä hakuteos kotimaisesta näytelmäkirjallisuudesta. Näytelmät.fi-palvelussa on tällä hetkellä 4 000 näytelmää. Syksyllä 2006 avattua palvelua on julkaisun jälkeen kehitetty käyttäjiltä saadun palautteen perusteella. Viimeisin, 11.3.2009 julkistettu, laaja päivitys on keskittynyt käyttäjäystävällisyyden ja tiedotuksen parantamiseen, sekä sisällön lisäämiseen, ja se avaa samalla palvelun Teatterikorkeakoulun kirjastolle.

Näytelmät.fi on kaikille avoin palvelu, jossa kävijät voivat selata näytelmien tietoja ja esittelyjä, etsiä tietoa näytelmäkirjailijoista ja lukea kirjailijahaastatteluja. Vain näytelmäteosten lataus vaatii käyttäjätunnukset. Tunnuksia on tähän mennessä myönnetty teattereille, ohjaajille ja äidinkielenopettajille. Uudistuksen myötä nyt myös Teatterikorkeakoulun kirjaston käyttäjät voivat tutustua näytelmiin sähköisesti.

Teatterikorkeakoulun informaatikko Hellevi Hakalan mielestä palvelun avaaminen on erittäin merkittävä asia.

- Oppilaskunta löytää palvelun kautta sekä uusia että vanhoja näytelmiä helposti ja vaivattomasti. Kirjaston näkökulmasta erityisen hienoa on myös vanhojen näytelmien runsaus. Meillä on vanhojen näytelmien kopioita, mutta ne alkavat olla aika huonossa kunnossa. Sähköisessä muodossa oleva kirjasto antaa mahdollisuuden tulostaa tekstejä tarvittaessa ja samalla se vapauttaa hyllytilaa, sanoo Hakala.

Suurin osa Teatterikorkeakoulusta valmistuneista dramaturgeista on valinnut Näytelmät.fi-palvelun teostensa hallinnointikumppaniksi, kertoo Näytelmäkirjailijaliiton toiminnanjohtaja Markus Pyhältö.

- Se on ymmärrettävää jo siitäkin syystä, että palvelu on kirjailijoiden itsensä omistama ja voittoa tavoittelematon, Pyhältö toteaa.

Palvelun uudistus tuo mukanaan myös muita lisäyksiä, mukaan lukien Dramaturgipalvelun, joka tuo yhteen dramaturgisen alan työt ja tekijät. Kaikki kotimaisesta näytelmästä kiinnostuneet voivat nyt myös tilata Näytelmät.fi-uutiskirjeen sekä RSS-syötteitä valitsemistaan aihealueista.